Misterija Krivog tornja u Pizi napokon riješena

Tim inženjera konačno je riješio zagonetku zbog čega naizgled nestabilni Krivi toranj u Pizi nakon više od 600 godina još uvijek stoji uprkos brojnim potresima u ovoj talijanskoj regiji.   

Istraživanje je predvodio Rom Tre Univerzitet, a ono je prevazišlo prethodne studije o neočekivanoj stabilnosti tornja analizom raspoloživih strukturalnih i seizmičkih zapisa i ispitivanjem fizičkih, mehaničkih i hemijskih osobina građevinskih materijala te stijena i tla ispod.

Njihovi rezultati, koji će biti predstavljeni sljedećeg mjeseca na 16. Evropskoj konferenciji o inženjerstvu potresa, pokazali su da sposobnost tornja da izdrži snažne seizmičke vibracije potiče od pojave dinamičke interakcije tla i građevine.

U suštini, zahvaljujući izvanrednoj interakciji između visokog tornja, mekanog tla i krutog mermera od kojeg je sagrađen, toranj ima vibracijske karakteristike koji ga sprječavaju da se trese kada seizmički valovi prolaze kroz zemlju.

“Ironično, isto tlo koje uzrokuje nagnutu nestabilnost i koje je toranj dovelo do ruba rušenja istovremeno mu pomaže da preživi ove seizmičke događaje”, izjavio je profesor George Mylonakis.

Izgradnja tornja započela je 1173. godine, a struktura se navodno počela naginjati kada su radnici izgradili treći sprat od planiranih osam. Meko tlo ispod sastavljeno pijeska, blata i gline brzo je identifikovano kao uzrok. U to vrijeme, toranj se nagnuo na sjever, što je arhitekta pokušao nadoknaditi stvaranjem manjih stupova i lukova na sjevernoj strani trećeg sprata. Ali, prije nego što su graditelji mogli završiti četvrti sprat, izgradnja je zaustavljena izbijanjem niza vjerskih ratova.

Pokušaj da se dovrši toranj desio se 1272. godine, kada su inženjeri pokušali su nadoknaditi kut nagiba, ali su morali prestati graditi zbog političkih sukoba 1278. godine. Osmi sprat završen je oko 1370. godine, dajući kuli karakterističan zakrivljeni izgled.

Nakon niza stabilizacijskih napora tokom 20. vijeka i ranih dvijehiljaditih godina, nagib je smanjen. Danas je vrh tornja od centra baze pomaknut za 3,9 metara.