Mini-kaktusi, novi zeleni trend uređenja enterijera

Prilikom dekoracije enterijera zanimljive i vizuelno atraktivne biljke jednostavan su “alat” za postizanje estetičnog izgleda doma. Takve biljke su i kaktusi, one su među najneobičnijima i najelegantnijima na svijetu, hrabrih su oblika svih vrsta i brojnih varijacija zelene boje.

Uklapaju se u mnogo različitih stilova dekoracije doma, a novi trend na društvenim mrežama koji osvaja brojne simpatije jesu mini-kaktusi, kao najnovija varijanta kreiranja zelene oaze, a u prilog njihovoj posebnosti govori činjenica da su uzgojeni kako bi ostali u mini-veličini.

Treba imati na umu da su biljke više od statičnog dekora i nakon što postanu dio vašeg doma, treba im odgovarajuća njega – briga o kaktusima nije pretjerano teška, ali je pomalo jedinstvena, baš kao i oni, prenose Nezavisne.

Gdje držati kaktuse?

Kaktusi uglavnom potiču iz pustinjske klime pa im je za opstanak potrebno mnogo sunca. Ali, oprez! Čak i kaktusi mogu izgorjeti, pogotovo ako su izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti kroz staklo prozora, koje povećava sunčev uticaj. Prozor prema jugu idealan je položaj, a ako vidite kako kaktus počinje poprimati žutu ili smeđu boju na strani okrenutoj suncu, tada ga treba premjestiti na drugo mjesto.

Tokom ljetnih mjeseci kaktuse možete držati na otvorenom na terasi kako bi uživali na ljetnom suncu.

Zalivanje

Kada je riječ o zalivanju kaktusa, dolazi do nedoumica. Znamo da im je potrebna voda za opstanak i rast, jer su biljke, ali u isto vrijeme struka govori da ih ne treba previše zalivati, jer su biljke porijeklom iz pustinje. Istina je da je kaktusima potrebno manje, ali redovno zalivanje, jer imaju posebnu sposobnost preživljavanja suše.

Ako želite da kaktusi rastu, voda je od vitalnog značaja. Na sunčanom mjestu, koje im daje puno topline tokom dana, možete ih zalivati svake sedmice. Jedino pravilo je: pazite da je zemlja između zalivanja suva. Tako ćete spriječiti da korijenje i donji rubovi biljke postanu vodeni i istrunu. Tokom zimskih mjeseci možete smanjiti zalivanje, jer kaktusi u to vrijeme miruju zbog manjka sunca i hladnijih noćnih temperatura.

Presađivanje

Veoma su popularni skupovi kaktusa u kojima niz različitih vrsta kaktusa raste zajedno u jednoj posudi kako bi stvorili oazu prelijepih biljaka. Često je za to potrebno presaditi kaktuse, a morate uzeti u obzir i vrstu tla koju koristite u njihovom novom domu. Zemlja za kaktuse prodaje se u mnogim rasadnicima ili cvjećarama, a vidjećete da je pjeskovitija od uobičajene zemlje za cvijeće.

Koju saksiju koristiti za sadnju kaktusa?

Kod presađivana kaktusa važan je i odabir saksije. Svakako, saksija sa drenažnim otvorima je najbolje rješenje, jer ne morate brinuti zbog stajaće vode koja se sakuplja u tanjiriću ispod saksije. Kaktusi se mogu saditi i u saksije bez drenažnih rupa, ali to samo znači malo više brige. Tada ćete morati pratiti da je zemlja u saksiji suva prije svakog zalivanja, jer kako je već napomenuto, kaktusima višak vode šteti.