Mediteranski stil uređenja

mediteranski stil

Detalji koji podsjećaju na ljeto i more dobar su način za sezonsko osvježavanje prostora, ali ako želite svoj dom urediti tako da vas tokom cijele godine podsjeća na ljeto, onda je mediteranski stil pravi izbor za vas.

 

Ljepota ovog stila je što vaš dom prenosi u neki mediteranski raj, bilo u Grčkoj, Španiji, Italiji, Portugalu ili nekoj drugoj mediteranskoj zemlji u kojoj ovaj stil zauzima važno mjesto u dekoraciji, ne samo kuća, stanova, već i poslovnih prostora. Ovaj stil se može okarakterisati kao opušten, udoban, rustičan, privlačan većini ljudi.

 mediteranski enterijer

Vrlo važno mjesto kod opremanja u mediteranskom stilu ima terra cotta, španske pločice. Još jedna od važnih crta mediteranske kulture, stila i arhitekture su tople, prirodne boje. Ne radi se samo o boji zidova, već i o boji tkanina koje ćete upotrijebiti za namještaj, zavjese, tepihe, prekrivače, ali i podove. Zastupljene su tamnoplava kao boja mora, smeđa kao boja zemlje i pečene gline, čak i boja lavande, žuta, boja rđe.

 mediteranksa kuca

Mediteranski stil karakterišu drvene grede na plafonu (bilo prave ili lažne), ili već pomenute španske pločice na ulazu. Mediteranski enterijeri obiluju mozaicima, kamenom u različitim formama, ali sve ipak ima moderan izgled. Danas postoje jeftine zamjene za tradicionalnu keramiku ili kamen, tako ćete na jeftin način dobiti identičan izgled kao da ste koristili originalne materijale.

 mediteranski stil

Mediteranski stil je bogat teksturama, materijali se isprepliću. U drvenom namještaju nije ništa neobično vidjeti detalje od kamena, stakla.

 mediteranski stan

Sinonim mediteranske kulture je druženje prijatelja i porodice. Cilj mediteranskog stila je da stvori prijatnu gostoljubivu atmosferu za sve koji su pozvani. Nije neobično da garniture za sjedenje, pored drveta, budu napravljene i od materijala u kombinaciji s nekim drugim materijalom.

Ko još ne želi da se stvori mediteranski raj od svog doma? Bilo da vam je uzor neka suptilna italijanska vila ili savremeni španski izgled stana, osjećate se isto – zadovoljno.

 

mediteranski stil