Marmoreal je mermer koji osvaja

Ako budno pratite novitete u svijetu gradnje i opremanja prostora, vjerovatno ste primijetili mermer “banana” uzorka (koji podsjeća na tačkastu bananu). Ako ste se pitali o kakvom je materijalu riječ, evo priče.

 

Riječ je zapravo o industrijskom mermeru, materijalu koji se naziva marmoreal, koji je dizajnirao britanski dizajner Max Lamb, a proizvodi ga jedna londonska firma.

        marmoreal

Marmoreal se sastoji od četiri tipa italijanskog mermera i petpostotne poliesterske smole za snažniji, manje porozan i dugotrajniji kamen od prirodnog mermera.

 

marmoreal-04

Sastavljen od četiri istorijski značajna venecijanska mermera, marmoreal je materijal koji naglašava individualnost svakog od njih, ali i spaja ih u atraktivnu kompoziciju. Zeleni Verde Alpi, okeržuti Giallo Mori i crveni Rosso Verona su izabrani kao kontrast bijelom Bianco Verona mermeru, a zajedno kreiraju materijal koji je istovremeno nježan i vibrantan, raznobojan u smirenim prirodim nijansama.

 

marmoreal

Riječ marmoreal znači “pravi mermer”, ali može se koristiti i da se opišu predmeti ili materijali koji izgledaju kao pravi mermer, ali to ne moraju nužno biti.

 
marmoreal

Nakon opsežnih istraživanja i kompozitnih studija, Lamb je došao na ideju korištenja velikih mermernih stijena kao komada namještaja kako bi naglasio svojstva kamena koji čovjek proizvodi, umjesto korištenja manjih komada agregata tipičnih za teraco.

 
16-copy

Marmoreal je predstavljen i na Milanskom sajmu namještaja 2014. u zanimljivoj instalaciji, gdje je namještaj od ovog materijala bio zakamufliran na istoj pozadini.

 
Max_Lamb_Marmoreal_reshoot_05A_Product zoom

Ovim je njegov dizajner htio da pokaže sve njegove mogućnosti, od oblaganja površina do izrade namještaja poput stolice, stola, police do sitnijih detalja poput zanimljivih vaza.