Materijal koji mijenja svoj oblik kada na njega pada kiša

Student industrijskog dizajna Čao Čen, napravio je laminat koji reaguje na vodu tako što se otvara kada na njega padnu kapi kiše.

Ideju za ovaj revolucionaran materijal Čen je dobio kada je jednog kišnog dana šetao londonskim Hajd parkom. Primjetio je da šišarke reaguju na kišu tako što zatvaraju svoju ljusku.

Student Kraljevskog koledža za umjetnost osmislio je materijal koji se bazira upravo na anatomiji šišarke, odnosno, on mijenja svoj oblik pri dodiru s vodom.

Šišarka se otvara i zatvara kako bi zaštitila sjeme u svojoj unutrašnjosti, međutim, Čena je zanimalo kako ona to tačno radi. Zato je uzeo nekoliko šišarki, presjekao ih na pola i zaključio da svaka od njih ima dva sloja. Kada se pokvase, spoljašnji sloj se širi više nego unutrašnji sloj šišarke i tako se ona zatvara. To je bila ideja vodilja za dizajn njegovog materijala.

materijal-kisa-02

Čen je napravio novi materijal od tekstila i furnira koji zajedno reaguju na vodu na isti način kao i šišarka. Kada se furnir pokvasi, vlakna se šire i zauzimaju nov položaj. Tako je nastao materijal koji je tokom sunčanog dana otvoren a čim krene da pada kiša i prve kapi počnu da padaju na njega, on se zatvara.

materijal-kisa-05

Mogućnost primene ovakvog materijala je velika jer može da se upotrebi na fasadama i nadstriješnicama koje mogu mijenjati svoj oblik u zavisnosti od vremenskih uslova.

Materijal je trenutno u fazi razvoja i vjerovatno će proći još dosta vremena dok ne uđe u komercijalnu upotrebu.

materijal-kisa-03

Izvor – gradnja.rs