Martovski radovi u vrtu

martovski radovi u vrtu

Predstojeći period donosi nam duže i sunčanije dane. Već pri temperaturi iznad pet stepeni Celzijusa počinje vegetacija, pa mnoge biljke počinju s rastom. Kad biljke počnu da rastu, rastu i naše obaveze prema njima, bilo da se radi o biljkama u vrtu, na balkonu ili o sobnim biljkama. Svaka od njih zahtijeva određenu njegu.

Nakon zimskih dana vaš vrt je sigurno dosta prljav, pa treba da ga očistite od svih otpadaka, organske otpatke kompostiramo ukoliko imamo kompost, dok ostale bacamo u kontejner.

orezivanje biljaka

Za proljećno gnojenje organskim i mineralnim gnojivom koristimo NPK 15-15-15, 100 g/m². Za gnojenje mineralnim gnojivom najbolje je da uradimo analizu tla na osnovu koje izabiramo vrstu mineralnog gnojiva i količinu.

Sve površine koje su pod biljkama treba prekopati, ukoliko imate ukrasnu koru, onda je samo prozračite alatkom – pirun. Travnjak pregrabljite grabljama, a drveće, voćke, grmlje i ruže orežite.

Orezivanje biljaka

Jedan od važnijih poslova koje morate uraditi početkom proljeća je svakako orezivanje. Od orezivanja znatno zavise izgled, zdravstveno stanje, cvjetanje i rod drvenastih biljaka.

Kod nas se često baš na orezivanju grmlja prave velike greške, koje kvare prirodni izgled grmlja, smanjuju otpornost biljaka i, što je najvažnije, utiču na obim i kvalitet cvjetanja i plodonošenja ovih biljaka.

Biljke koje cvijetaji u u rano proljece orezujemo nakon cvijetanja

Ukrasno grmlje po načinu i vremenu orezivanja možemo podijeliti u tri grupe: crnogorično grmlje, koje skoro da i nije potrebno orezivati; bjelogorično grmlje, koje cvijeta u proljeće i orezuje se iza cvatnje, i bjelogorično grmlje, koje cvjeta ljeti i orezuje se u proljeće.

Pri orezivanju najprije treba bez razmišljanja kod svih vrsta grmlja izrezati sve suhe grane, grane koje su slomljene, preguste i bolesne. Ovom intenzivnom orezivanju podliježu sve vrste grmova bez obzira na cvatnju. Orezuje se do zdravih dijelova grana.

Crnogorično grmlje orezujemo veoma malo, odnosno nikako, osim gore navedenih slomljenih, bolesnih i grana koje smetaju drugom bilju.

forzicija

Bjelogorično grmlje koje cvjeta u proljeće, kao što su forzicija ili žutilovka – Forsythia x intermedia, japanska dunja – Chaenomeles japonica, tamariks – Tamarix teranda i sl., ne orezujemo prije cvatnje. To grmlje, naime, cvjeta na prošlogodišnjim granama, pa bismo orezivanjem znatno smanjili predstojeću cvatnju, koju u proljeće jedva dočekamo. Te vrste grmlja orezujemo odmah nakon cvatnje i to uglavnom izrezivanjem do zemlje starih i gustih grana, odnosno vršimo uglavnom prorjeđivanje grmlja.

Neke vrste drijenjka (Corlus alba), ljetni jorgovan (Buddleia), biserak (Symphoricarpus) orezuju se skroz nisko, jer će imati bujniji rast i bolje cvjetanje tokom ljeta.

Podmlađivanje biljaka

Starije, već odraslo grmlje, zahtijeva prorjeđivanje – prozračivanje, odnosno podmlađivanje.

Podmlađivanje podrazumijeva izrezivanje starih grana. Stare grane treba svesti na minimum i odrezati ih sve do zemlje da se podstakne rast novih mladih izbojaka iz korijenovog vrata ili bazi izrezanih grmova.

podmladjivanje biljaka

Podmlađivanje veoma starog i zapuštenog grmlja obavlja se dok biljka miruje, tako da se odrežu sve grane na pet cm od tla. To će podstaknuti rast novih izbojaka koji će cvjetati tek drugog ljeta. Ukoliko ne vršimo prozračivanje grmlja, dovodimo u pitanje njegov opstanak.

Usljed velikog gustiša, sunce nije u mogućnosti da probije do središnjih dijelova biljke, pa će nam u tom dijelu biljka imati slabiji rast, cvjetanje, a postoji veća mogućnost pojave raznih gljivičnih oboljenja.

U proljeće orezujte ruže penjačice

Ruže čajevke i poliante orezujete nisko na tri do pet pupova na prošlogodišnjim mladicama. Ruže penjačice ne orezujete osim slomljenih, bolesnih i suhih grana. Ako je ruža starija, onda morate uraditi i prozračivanje, tj. orezati jednu trećinu starih grana do zemlje, a ostaviti mladice.

orezivanja ruza

Penjačice pri vezivanju njihovih grana svijajte lučno, jer će imati bolje cvjetanje tokom ljeta. Penjačice se ne orezuju prve tri godine, a zatim zavisno od vrste i vremena cvjetanja vršite orezivanje.

Nekoliko grančica forzicije, japanske dunje kao i grančice voćki možete ubrati dok su još u pupu, staviti u mlaku vodu u vazu kao dekoracija u domu. Nakon izvjesnog vremena one će procvjetati, a vi možete uživati u lijepim cvjetovima ovih biljaka.

 

Tekst: Ana Hup