Manje je više u kući na Parosu

Jednostavne arhitektonske linije, bijela “okupana” egejskom svjetlošću i potpuno odsustvo nepotrebnog glavne su karakteristike kuće na Parosu. Okruženje koje koncept sporog življenja podiže na viši nivo i moderna je oda minimalizmu, jer okuplja apsolutno neophodno u pogledu unutrašnjeg uređenja, ali i eksterijera.

 

Diskretni luksuz dominantan je sastojak impresivne kuće Paros, koju potpisuje londonski studio Studio Seilern Architects, dizajnirane kao kompleks bijelih oblika kocke orijentiranih da prate zalazeće sunce iznad Egejskog mora. Zbog toga divne boje koje nastaju imaju način da oduzmu čula i sastave sliku koja dočarava ljetni san.

Uz maslinik u Makria Mytiju na jugozapadnoj obali ostrva, kuća je dizajnirana da bude “lijepo i jednostavno luksuzno okruženje za život”, sa završnom obradom od tradicionalnog bijelog gipsa i grčkog mramora. Arhitektonska kreacija koja utjelovljuje otočku auru i grčku ljepotu u svom svom sjaju.

Prostori, organizovani oko ose istok-zapad, dizajnirani su da prate putanju sunca tokom cijelog ljeta. Ova osovina počinje od ulazne rampe na istoku i završava se beskonačnim bazenom koji se proteže na zapad do pogleda na Egejsko more. Pergola od bambusa sa rupom u plafonu donosi sunčevu svjetlost u inače zasjenjenu dnevnu sobu pored bazena, napravljenu od ručno rađenog mermera. Oko ove centralne ose, prostori kuće su dizajnirani kao autonomne prostorije sa sopstvenim ulazima, postavljene na  terasaste platforme koje vode na terasu bazena. “Okružni izgrađeni volumeni koji čine vilu postavljeni su na preklapajuće teraco ploče, koje daju osjećaj da lebde iznad zemlje”, objašnjava Studio Seilern.

Dnevni boravak, trpezarija i jedna spavaća soba smještene su u većem središnjem dijelu, koji kroz niz kliznih staklenih vrata vodi na terasu pored bazena. Ovaj glavni prostor uokviren je s obje strane manjim spavaćim blokovima sa privatnim kupaonicama, od kojih svaki ima svoju privatnu terasu odvojenu visokim bijelim zidovima sa sjeverne i južne strane.

A iznutra se nastavlja filozofija „manje je više“, sa otvorima uokvirenim uglovima od kovanog Alive mermera i klupama sa pjeskarenom završnom obradom i tesanim kamenom. “Različite površine teraca stvaraju suptilnu, ali vitalnu gradaciju; jednostavan raspored sirovina koji nudi slojeve složenosti”, opisuje arhitektonski tim. Jedinstvena energija prikladna za njegovu priobalnu lokaciju.