Zavirite u Banksyjev “Zazidani hotel” o kojem svi pričaju

Anonimni britanski ulični umjetnik Banksy otvorio je “Zazidani hotel” u palestinskom gradu Vitlejemu, samo nekoliko metara udaljen od kontroverzne barijere koju je Izrael podigao prema Zapadnoj obali da bi se odvojio od Palestinaca.

Hotel koji ima devet soba i jedan apartman krase desetine Banksyjevih radova, od kojih jedan prikazuje potpisivanje Balfurove deklaracije kojom su odredjeni uslovi stvaranja Izraela pre sto godina, a u jednoj sobi je iznad kreveta prikazana tuča jastucima maskiranog Palestinca i izraelskog vojnika.

Svojim izgledom podsjeća na klub engleske gospode iz kolonijalnih vremena, čime Banksy ukazuje na kolonijalnu ulogu Velike Britanije u tom regionu.

Banksy koji čuva anonimnost, rekao je da on nije povezan ni sa jednom političkom partijom i da su sve strane u sukobu na Bliskom istoku dobrodošle da odsjednu u hotelu, smještenom van grada, u području koje je još pod izraelskom kontrolom.

Cilj “Zazidanog hotela” je da privuče turiste u područje koje se izbjegava zbog sukoba i gdje je zbog izraelskih ograničenja otežan pristup, a u njemu su zaposleni su lokalni stanovnici.

Benksi koji inače izbjegava da komentariše svoj rad je na zidu hotela sprejem ispisao poruku: “Ako peremo ruke od sukoba izmedju jakih i nemoćnih, svrstavamo se uz moćne – ne ostajemo neutralni”.

Umjetnik želi da podstakne dijalog, pa će Palestinci organizovati izložbe, dajući umjetnicima mogućnost da putuju i stignu do međunarodne publike a priželjkuje se i dolazak mladih Izraelaca koji inače provode vikend u klubovima u Tel Avivu, s obzirom da posljednjih godina nisu imali puno razloga da posjete Vitlejem.

Rezervacije sobe ili apartmana ovog mjeseca biće omogućene preko vebsajta, dok je zvanično otvaranje planirano za 11. mart.

Palestinians Banksy

Palestinians Banksy

Palestinians Banksy

Palestinians Banksy

Palestinians Banksy

Palestinians Banksy

Palestinians Banksy

Palestinians Banksy

zazidani hotel 3

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-ART

zazidani hotel vitlejem

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-ART