Kako sačuvati drvo u enterijeru?

Predstavljamo vam najpotpuniji vodič za održavanje drvenog namještaja i površina u enterijeru, i to u vidu praktičnih savjeta za rješavanje osam najčešćih problema…

Sanacija limunovim i maslinovim uljem

Pobrinite se i za dijelove namještaja koji se ne vide, jer ako ih zanemarite, doći će do oštećenja koja će se vremenom proširiti. Takođe, da biste poboljšali izgled drveta, koristite sredstva koja se nalaze u svakom domaćinstvu – 1/4 limunovog soka u kombinaciji sa 3/4 maslinovog ulja vraća vašem namještaju sjaj.

Održavanje parafinskim uljem

Da biste pravilno održavali antikvitetne komade namještaja, dovoljno je da ih jednom u dva mjeseca izglancate pamučnom krpom na koju ste nanijeli malo lanenog ulja. Parafinsko ulje koje nema boju ni miris idealno je za ovu primjenu. Izuzetno je jeftino i možete ga pronaći u bilo kojoj prodavnici boja i lakova.

Jednostavna restauracija

Bilo koji dio namještaja od drveta se može restaurirati. Vjerovatno imate neki stočić ili vitrinu koje čuvate iz sentimentalnih razloga. Možete da ih uljepšate i istovremeno se zabavite i opustite prepravljanjem starog u novo. Ofarbajte ih po želji, slijedeći savjete koje dobijete u farbari. Biće vam potreban prajmer, farba i lak.

Preporučuju se ekološki premazi na vodenoj bazi koji nemaju neprijatnih mirisa i veoma su jednostavni za primjenu. Korišćenjem ovih premaza, posao će biti zadovoljstvo, prilikom koga ne ugrožavamo svoje zdravlje i ne zagađujemo životnu sredinu.

Eliminišite oštećenja od voska

Čest slučaj je da vosak završi na stolu, polici, podu ili nekom drugom drvenom predmetu u vašem domu. Prvo prislonite kockicu leda na vosak da bi se u potpunosti stvrdnuo. Potom nježno sastružite što više voska plastičnom (kreditnom) karticom ili nekim drugim neabrazivnim predmetom, kao što je nož za puter ili plastični lenjir. Ukoliko ste bili isuviše pažljivi pri skidanju, moguće je da je nešto voska ipak ostalo na namještaju. Tada jednostavno uzmite čistu, mekanu krpu na koju ste kanuli malo voska za održavanje drveta i polako pređite preko ostatka dok ga u potpunosti ne uklonite.

Drugi način uklanjanja je pomoću fena za kosu. Podesite ga na srednju jačinu i usmjerite na zaprljano mjesto. Kada vosak počne da se topi, pokupite ga mekanom krpom, pređite očišćeno mjesto razblaženim sirćetom i ispolirajte kao i obično.

Izbjegavajte sapunicu

Izbjegavajte korišćenje bilo kakve sapunice na prirodnom drvetu, jer će mu vremenom oduzeti prirodni sjaj. Na tržištu postoje specijalna ulja za drveni namještaj u dvije nijanse (tamnija i svjetlija). Dovoljno ih je jednom mjesečno nježno utrljati pamučnom krpom u sve površine od prirodnog drveta, a potom izglancati suvom krpom.

Zaštita lakiranih površina i parketa

Lakirane površine treba nakon montiranja očistiti sredstvom za čišćenje lakiranih površina. To sredstvo može da bude u obliku koncentrata koji treba rastvoriti u vodi ili u raspršivaču i ne treba ga rastvarati. Podove prethodno treba dobro usisati da biste potom odstranili nečistoću. Navlažite meku krpu i čistite u oba pravca.

Savjetujemo vam da parket dodatno zaštitite sredstvom za njegu parketa koje u sebi sadrži i određen procenat laka. Preciznija uputstva u pogledu upotrebe ovakvih sredstava nalaze se na ambalaži. U slučaju agresivnijih mrlja i nečistoća posavetujte se sa stručnim licem. Parket nikako nemojte čistiti vodom.

Injekcije protiv žižaka

Žižak neće izaći iz starog ormara vaše bake i ušetati se u novu, tek kupljenu komodu u hodniku. Žižak se vrlo često nalazi u starom drvenom namještaju, ali ukoliko je namještaj stolarski ispravan, a rupice sanirane, nema razloga za strah. Postoje tzv. injekcije kojima se posebne hemijske supstance ubrizgavaju direktno u svaku rupicu. Postupak se ponavlja nekoliko puta.

Održavanje drvenog nakita

Drveni nakit se mora redovno i pravilno održavati jer inače postane suv i izgubi sjaj. Prijatan je za nošenje na niskim zimskim temperaturama, lagan je, ne klizi. Održava se mineralnim uljima ili jojoba uljem i ne treba ga kvasiti vodom.

b92.net