Luda kuća u Vijetnamu

Pansion Hằng Nga popularno poznat kao “Luda kuća” je nekonvencionalna zgrada koju je dizajnirao i sagradio vijetnamski arhitekta Đặng Việt Nga u Đà Lạtu, Vijetnam.

Opisana kao „kuća iz bajke“ ( kineska je boginja Mjeseca), cjelokupni dizajn zgrade podsjeća na džinovsko drvo, uključujući isklesane elemente dizajna koji predstavljaju prirodne oblike kao što su životinje, gljive, paukove mreže i pećine. Njegova arhitektura, koja se sastoji od složenih, organskih, nepravolinijskih oblika, opisana je kao ekspresionistička. Nga je priznao inspiraciju katalonskog arhitekte Antonija Gaudija u dizajnu zgrade, a posjetioci su na različite načine povukli paralele između nje i djela umjetnika kao što su Salvador Dalí i Walt Disney. Od svog otvaranja 1990. godine, zgrada je stekla priznanje po svojoj jedinstvenoj arhitekturi, istaknuta je u brojnim vodičima i navedena kao jedna od deset najbizarnijih zgrada na svijetu u Kini.

Arhitekta je želio da razbije tradicionalnu praksu formiranjem slobodnih volumena sa krivuljama i strukturama. Ovdje se posebno koristi prostor otvoren na četiri strane e kako bi se stvorilo bogatstvo vidljivosti okoline.

Moon Villa izgrađena je  od 1990.  do 2010. godine. Ovo mjesto je ujedno i mjesto za razgledanje/mini hotel.

Svaki čovjek žudi za slobodom nezavisnosti. Stoga izražavam takve ideje.

Dizajner i vlasnik Crazy House je arhitekta dr. Dang Viet Nga.

Crazy House je poznata kao jedna od najčudnijih građevina na svijetu. Kada uđete u Crazy House, odmah ćete osjetiti hladan, svjež zrak kao da ste u šumi. To je putovanje u ogromnim stablima sa malim vijugavim stazama. Stabla su povezana granama drveća. Nećete znati gdje se ove grane mogu naći. Mogu vas odvesti bliže nebu – vrh Crazy House ili vas odvesti do okeana – sobe sa 3D slikama morskih stvorenja.Građevina je mnogo više od zgrade. Predstavlja umjetničku slobodu. To je takođe mjesto za turiste koji žele doživjeti nešto drugačije. I što je još važnije, predstavlja ljepotu i veličanstvenost prirode.

 

SMJEŠTAJ

 

Crazy House je i hotel sa nekoliko soba za goste koji žele da žive bliže prirodi. Ukupno ima 10 soba za goste smještene unutar zgrade u obliku stabala. Svaka soba je nazvana po životinji i predstavlja neku državu: Bambusova soba za Vijetnam, Medvjed za Rusiju… Da bi se predstavio koncept „Povratak prirodi“, sobe su opremljene prirodnim namještajem i osnovnim sadržajima; stoga ne možete pronaći modernu opremu kao što su televizija ili klima uređaj. Život u šupljini stabala pružit će vam topao i prijatan osjećaj kao da vas majka priroda skriva.