Living micro: 5 ideja za uređenje eneterijera male kvadrature

Tržište nekretnina nastavlja da se grana u svim pravcima, a ovaj tip kuća je sve traženiji.

U moru pompeznih kuća i vila, mnogi ljudi danas sve češće biraju malene objekte (eng. tiny house, cabin), mahom napravljene od drveta i smještene negdje u prirodi (kraj vode, usred šume, na planini).

Novi koncept na tržištu je “living micro”, a to podrazumijeva život u malo stambenih kvadrata, ali tako da u njih može stati sve što vam treba za svakodnevno funkcionisanje.

Dakle, nije riječ o tome da vam malena kuća iz šume bude vikendica, već mjesto za život i rad. Kada je krenula masovna pojava rada na daljinu, uz poštovanje mjera karantina i izolacije, tada se javila potreba za pronalaženjem idealnog mjesta za rad negdje u prirodi, kako ne bismo bili “osuđeni” na četiri zida kod kuće.

Kada kažemo da kuća bude adaptirana za stanovanje i posao, to znači da ima opremljeno kupatilo, kuhinju, dovoljno kreveta, plakarekutak s laptopom/računarominternet, i sve ostale detalje, ali i krupne komade namještaja, bijelu tehniku.

Iako koštaju znatno manje od klasične kuće koja, recimo, u SAD prosječno ima cijenu od 300.000 dolara, pa i više sada kada tržište nekretnina “divlja”, to svakako ne znači da i ovakve malene, jednostavne kuće ne mogu biti skupe.

Sve zavisi koje materijale koristite, planirate li parking mjesto, đakuzi, spoljni tuš i tome slično. Evo nekoliko idealnih enterijera koji vas mogu inspirisati da sagradite sličnu nekretninu.

 

Kuća iz Instagram posta iznad (1) je dovoljno mala da se uklopi u pomenuti koncept, a opet, sve je stalo u nju, pa čak i sto sa laptopom. Jednom riječju, može predstavljati vašu “kancelariju iz snova”.

U postu ispod pogledajte i kako izgleda malo luksuznija varijanta malene kuće A-forme (2).

 

Još jedan primjer (3) savršene malene kuće, oblika vagona koji je sada vrlo popularan. Kao što možete vidjeti na fotografijama, tu je prostrana dnevna soba, dvorište, trpezarijski sto.

 

 

Ova kuća možda ponajviše podsjeća na klasične (4), samo što je mini verzija. Na posljednjoj fotografiji u okviru posta ispod možete vidjeti i kako je zamišljena svaka prostorija i šta podrazumijeva.

 

Dolazimo do još jedne fantastične ideje za život u malo kvadrata. Pogledajte kako izgleda kombinacija jednostavne konstrukcije i luksuza (5), a posebna čarolija je đakuzi, iz kog možete da uživate u tišini i čistoj prirodi.

 

Kako vam se dopadaju ove ideje?

(Telegraf.rs)