DR ĐAJIĆ: Sve je spremno za otvaranje Sjevernog krila UKC-a

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić kaže da je sve spremno za zvanično puštanje u rad Sjevernog krila UKC-a zakazano za 22. septembar u 11 časova.

Đajić kaže da je puštanja u rad Sjevernog krila od ogromnog značaja, kako za osoblje, tako i za pacijente.

„Preseljenje na Paprikovac, svih klinika pod jedan krov, je od istorijskog značaja za naše zdravstvo jer klinike preseljavamo iz objekta koji je trebao biti privremeni a u njemu se ostalo 49 godina. Ti prostori nisu bili neuslovni samo za pacijente, nego i za osoblje. Nije bilo dovoljno prostora, ljeti je bilo vruće, zimi hladno“ kaže Đajić.

Prema njegovim riječima, pacijenti će se iz mješovitih soba sa deset i 20 kreveta, sa jednim mokrim čvorom i nemogućim uslovima, preseliti u jednokrevetne i dvokrevetne sobe i apartmane, sa modernom opremom i svim pratećim sadržajima, kupatilima i mokrim čvorovima.

On je napomenuo da je jedan od prioriteta u ovoj zdravstvenoj ustanovi edukacija kadra.

„S obzirom da dobijamo nasavremenije sale sa modernom opremom, instrumentima, kamerama, intezivne njege… naši timovi su bili na obukama i spremno dočekujemo novu opremu. Takođe, oko 100 naših ljekara je bilo na edukacijama vani, a oko 100 ljekara je dolazilo kod nas“ napominje Đajić.

Otvaranju UKC-a 22. septembra prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predstavnici političkog i javnog života, direktori svih zdravstvenih ustanova iz Republike Srpske, delegacija Srbije, a Đajić kaže da postoji mogućnost da dođe i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Tu će biti i ruska delegacija doktora iz Sankt Peterbrurga, zatim doktori iz Beča, Ljubljane…“ kaže Đajić.

Građani koji budu pratili puštanje u rad Sjevernog krila UKC-a imaće priliku da na monitoru postavljenom vani vidjeti kako izgledaju nove, moderne sale i ostale prostorije.

Organizacione jedinice Sjevernog krila

Sjeverno krilo od 17.000 kvadrata omogućiće da se posao u UKC-u organizuje na novi način, po savremenim principima medicinske struke.

Sa novim krilom UKC dobija i novu organizacionu jedinicu – Centar za urgentnu medicinu. Osim toga, u Sjevernom krilu UKC RS smještena je i nova centralna sterilizacija, patologija, jedinica intenzivne i poluintenzivne njege, te operacioni blok sa deset savremenih hurirških sala.

Od ukupno isporučenih 758 kreveta, 48 njih je za intenzivnu njegu.