Kultni dizajn: Bazični komad namještaja koji bi trebao imati svaki dom

Iako je ime Alvara Aalta sinonim moderne i inovativne arhitekture, ovaj finski arhitekta je zaslužan za veliki doprinos modernom dizajnu namještaja. Jedno od više jegovih dizajnerskih rješenja koje ima status kultnog je jedinstven, sjajan tronožac, koji je prije par godina napunio 80 godina – “Stool 60”.

stool60-artek2

 

Kada kažete tronožac, to baš i ne zvuči revolucionarno, ali imajte na umu da je ovo jedan od prvih modernih komada namještaja, dizajniran racionalno, bez ukrasa i s ciljem da traje. Ako posmatrate ljepotu onako kako je Aalto posmatrao, “kao harmoniju svrhe i forme”, onda ćete i njega smatrati lijepim.

Pasionirani modernista

 

48921981_38e78fa164

Alvar Aalto bio je genijalni arhitekta i strasni zagovornik međunarodnog modernističkog pokreta. Njegov dizajn bio je inovativan i radikalan, a najpoznatiji je po eksperimentalnom pristupu savijanja drveta, što je imalo veliki uticaj na dizajnere poput Charlesa i Ray Eames i Eero Saarinena. Njegov stil bio je poznat kao humanistički modernizam. Aaltov dijalog s prirodom, arhitekturom, dizajnom i ljudima postao je njegovo nasljeđe.

Revolucinarno savijanje drveta

Aalto je bio jedan od pionira koji je utabao put savijanju drveta u procesu pravljenja namještaja, a primijenio ga je u proizvodnji tronošca. “Stool 60” je napravljen od breze, a koristeći toplinu i paru tri noge su savijene pod uglom od 90 stepeni i pričvršćene za okruglu površinu.

“Stool 60” je prvi put službeno predstavljen u Londonu 1933. godine. Tada je za englesku publiku bilo iznenađenje da tako dobar dizajn dolazi iz jedne slabo poznate evropske zemlje zvane Finska. Međutim, Aalto je bio jedan od Finaca koji su kreirali način dizajniranja modernog, funkcionalnog i kvalitetnog namještaja kakav danas koristi većina ljudi.

 

Artek furniture

Tronožac je brend firme “Artek”, koju su 1935. osnovali Alvar Aalto i njegova žena Ainio, nakon velikog uspjeha Aaltovog namještaja od savijenog drveta, a “Stool 60” i danas je jedan od najprodavanijih komada namještaja iz ove tvornice.

Povodom 80. rođendana u muzeju “Alvar Aalto” postavljena je posebna postavka s ciljem predstavljanja priče o tronošcu “Stool 60”. Tom prilikom su predstavljene i razne verzije tronošca koje su osmislili poznati arhitekti i dizajneri, a koji su osmišljavanjem različitih boja i motiva kojima su ukrasili tronožac odali počast ovom genijalnom komadu namještaja.

Koncept koji traje

 

hame2

U svijetu dizajna, 80 godina je veoma dug period. Ipak, ovaj tronožac ih je s lakoćom izdržao. Razlog za to je njegova jednostavna genijalnost. To je sto, stolica, polica, noćni stolić… jednostavan, lijep, funkcionalan. Uklapa se u svaki prostor modernog čovjeka, a s obzirom na to da se više tronožaca može postaviti jedan na drugi, ne zauzima puno prostora.

Drugim riječima, izdržao je test vremena, a cijeli svijet ga obožava i rado koristi. To se posebno odnosi na Skandinavce. U Helsinkiju postoji prodavnica “2nd Cycle” u koju ljudi mogu donijeti stare primjerke tronošca kojima oni vraćaju sjaj, ukoliko je to uopšte potrebno, čineći ih funkcionalnim za nove generacije.
long-living-room-design-small-home-decoration-ideas