Kuhinje – Crno je moderno

Kuhinja, kao prostorija koju nazivaju srcem doma, obično je svijetla i topla. Zato kada kažemo kuhinja, obično zamišljamo kuhinju svijetle boje ili u prirodnoj boji drveta. Svijetle kuhinje su lijepe i donose osjećaj čistoće, dok drvene unose dah prirode u vaš prostor.

 

Kako bi sačuvali drveće i očuvali prirodu, dizajneri su uspjeli stvoriti alternativne materijale koje koriste za svoj dizajn kuhinja. U brojnim savremenim domovima svoje mjesto su pronašle kuhinje u crnoj boji, koje su vrlo moderne, a u isto vrijeme fenomenalne i funkcionalne!

 

Većina materijala koji se koriste u dizajnu su granit, furnir, tvrdo drvo, hrast, nerđajući čelik, breza, staklo i čak PVC folija. Svaki dizajn je uglađen, sofisticiran i čist. Većina ljudi ne shvata da kuhinje mogu biti ukrašene, dizajnirane i personalizovane koliko i spavaće sobe. Ako ste smjeli i hrabri i uživati ​​u eleganciji, kuhinja u crnoj boji može biti idealno rješenje za vaš dom.

 

Površine i teksture crnih kuhinja

 

Postoje različite teksture za svaku boju i možete izabrati zanimljivu teksturu koja će biti vaša vodilja prilikom dizajniranja vaše elegantne crne kuhinje. Mat crna kuhinja, drugim riječima ona bez sjaja, najbolje je rješenje za kuhinje od drveta, jer odaju zaista prepoznatljiv izgled. Ako želite elegantan stil, možete odabrati sjajnu crnu, koja će reflektovati svjetlo i podove. Crni mramor je otmjen, ali ako vam čišćenje mramora predstavlja problem, izaberite druge materijale i budite dosljedni u korištenju tekstura.

 
black-kitchen-ideas-10
kitchen_cabinets_finished_5

Kuhinjski elementi i radne ploče

 
Kuhinjski elementi imaju ključnu ulogu u kuhinji. Ukoliko su kuhinjski elementi u crnoj boji, dekorateri savjetuju da za radne površine treba izabrati one u bijeloj boji ili u metaliksivim tonovima. Nemojte misliti da će kontrasti oduzeti eleganciju crnog izgleda. Možete čak i biti malo kreativni i dodati staklene elemente s crnim postoljem ispod njih.
 
at home arkansas kitchen black cabinets glass doors marble counters cococozy

Podovi

 
Crna kuhinja jednostavno neće izgledati dobro ako nema odgovarajući pod. Vrlo blijeda ili kremaste boja drveta u kombinaciji s kuhinjom u tamnoj boji čini da prostor izgleda manji, pogotovo kada su drvene daske u pitanju. Ako izaberete crnu kuhinju, neka pod bude izrađen od keramičkih pločica.
 
creative-mutfak-black-kitchen-by-vrlosilepa

Detalji

 

Kao i u svakom prostoru, kompletan izgled se dobija detaljima koji će akcentovati prostor. Sa crnim kuhinjama najbolje se kombinuju bijeli i metalik tonovi. Takve boje naglašavaju jednostavnost. Ako želite krajnje minimalističku crnu kuhinju, preporučljivo je što manje detalja u raznim bojama. Ako ipak odlučite crnu osvježite bojama, koristite boje u vidu ručica za ladice, svjetlo u boji…

 
white-and-black-kitchen-idea

Uređaji

 

Ako želite elegantnu crnu kuhinju, morate pažljivo razmisliti o kuhinjskim uređajima. Ugradbene uređaje, poput rerne, mikrotalasne i frižidera, birajte u metalik tonovima, koji će odgovarati teksturama vaše kuhinje. Pošto je crna boja minimalistička, uređaje možete sakriti tako što ćete ih zatvoriti kuhinjskim frontama.

 
creative-fancy-black-kitchen

Osvetljenje

 
U crnoj kuhinji možete stvoriti različite ambijente i stilove zavisno od osvjetljenja koje ste izabrali. Ako želite modernu crnu kuhinju, koristite bijela svjetla koja vise u vidu malih, tankih sijalica sa plafona. Ukoliko je vaš izbor crna kuhinja u tradicionalnom stilu, neophodni su luster i puno prirodnog osvjetljenja.
 
endearing-white-and-black-kitchen-ideas-with-middle-kitchen-island-furniture-also-fiant-silve-fridge-with-dark-laminate-flooring

small-balck-kitchen-design-with-brown-dining-table-and-arch-chairs-915x1062