Draperija – Moćna tkanina za eleganciju

Draperije su zaštita od previše svjetla, zvuka, toplote i hladnoće. Izuzetno su dekorativne i odmah upadaju u oči. Daju karakter prostoriji i ujedinjuju sav namještaj i dekoraciju u jednu cjelinu ako se pravilno odaberu.

U startu napravite razliku između zavjesa i draperija. Zavjese su lakši i prozirniji komadi tkanine, dok su draperije deblje i često tamnih boja. Napravljene su od materijala dosta težih nego zavjese, unose više teksture u sobu i stoga sam dekor sobe postaje zanimljiviji.

Dužina draperije

Pri postavljanju draperije postavlja se pitanje koliko duga treba da budu draperija. Generalno, što je draperija duža, biće više elegantan, dostojanstven i formalan izgled vaše sobe. Kraće dužine uvijek podrazumijevaju neformalan i opušten izgled prostorije. Postoji nekoliko standardnih dužina draperija kojih se treba pridržavati. Sve između toga izgledaće čudno.

Dugačke draperije postoje u dvije dužine. Prva opcija je puna dužina draperije, koja se na 1-1,5 centimetara od poda zaustavlja. Postoji i druga opcija, kada je draperija duža za tridesetak centimetara i tada ona donjim dijelom leži na podu stvarajući tako romantičnu atmosferu. Kratke draperije dolaze u tri dužine; do simsa, zatim preko simsa i zadnja varijanta 10 centimetara ispod simsa. Izgledaju sjajno i praktične su u svim sobama. Sve draperije treba da su spuštene minimum jedan-dva cm od plafona kako se pomjeranjem ne bi oštetila farba i stvorio trag.

Takođe, treba da su postavljene osam do deset centimetara iznad vrha prozora kako sunce ne bi prolazilo iznad draperije.

Draperije su kao namještaj, kada su veće, duže, šire, dobija se bogatiji vizuelni efekat i unosi se više karaktera u vaš enterijer.

Suviše kratke prozore izdužićete tako što ćete draperiju pričvrstiti ispod plafonske lajsne i pustiti je da pada skroz do poda. Ovako će prozor izgledati duži i elegantniji. Kod nezgrapno dugačkih prozora, postavite draperije sa širom horizontalnom prugom, ili široke trake kojima će biti pričvršćena na sredini za zid.

U svakom slučaju, posavjetujte se o proporcijama sa dizajnerom enterijera ili salonom u kojem kupujete draperije.

152278031120687013_kFI3GGas_f

Boje

Nikad ne potcjenjujte izbor boje za vašu draperiju. Pri izboru boje uzmite u obzir izgled vašeg prostora i njegovu namjenu, veličinu prozora, boju zidova, poda i namještaja. Boja draperije treba da se slaže ili da ističe boju zavjese, da se upotpunjuju. To je polazna tačka. Ako imate potpuno bijele, providne zavjese, odabir draperije je samim tim lakši, a i veći je izbor. Ako želite da kreirate dramatični izgled sobe izaberite tamne, prigušene boje.

Prednost tamnih draperija je i u tome što ako su u pitanju tople boje, učiniće sobu ušuškanom i toplom. Tamne boje draperije su idealne za velike prostore. One znaju da učine prostor strogim i formalnim. Ako ipak želite nešto rasterećenije i ženstvenije, uvijek je tu veliki izbor cvjetnih i šarenih dezena. Svijetle boje privlače pogled i čine male prostorije većim.

Belgravia-Red-Eyelet

130405_EmilyHenderson05792

Materijal

Materijal za draperije može da bude veoma raznolik. Od pamuka, preko svile, pliša, viskoze, poliestera, lana… izbor je beskonačan. Tkanina od koje su napravljene draperije nosi mnogo praktičnih svojstava. Ona treba da blokira u potpunosti ili većim dijelom Sunčevu svjetlost, da štiti od hladnoće i da apsorbuje toplotu od sunca držeći unutrašnjost prostorije svježom. Pamučne draperije su jake, lako se održavaju i imaju širok spektar dezena i tkanja. Negativna strana je što se lako gužvaju i mogu se skupiti ili razvući. Takođe, slabe usljed dugog izlaganja suncu.

Lanene draperije su veoma čvrste, ali imajte na umu da nisu elastične i mnogo se gužvaju. Takođe, dosta koštaju, krute su i mogu da se skupe. Svilu izbjegavajte jer se ova sjajna, luksuzna tkanina lako oštećuje na suncu, lako se prlja i teško održava. Potražite mješavinu akrila, koja može biti privlačna zbog zanimljive teksture. Mješavina poliestera i pamuka je razuman izbor za draperije koje se neće istegliti i koje se lako održavaju.

Izbor draperija nije uvijek lak i jednostavan. Ipak, imajući u vidu da će vam one pružiti ne samo zaštitu od sunca i toplote, već će doprinijeti dekoraciji vašeg prostora, unijeti udobnost u vaš dom i dati jedinstvenost vašem prostoru, trud se isplati.

french-interior-design-the-beautiful-parisian-style-54

curtains-and-drapes-484