“Kuhinja u kutiji” olakšava kuhanje u mikro stanovima

Ljudi koji žive u mikro stanovima mogli bi uskoro imati potpuno funkcionalnu kuhinju u svojim domovima, bez potrebe za dodatnim prostorom. Naime, nedavni diplomac britanskog Kraljevskog koledža umjetnosti predstavio je svoj rad pod nazivom Assembley – fleksibilna kuhinja u paketu za milenijalce.

Čitav set je otprilike iste veličine kao i mikrovalna ali sadrži sve što bi pojedinac koji živi u mikro stanu trebao za funkcionalnu kuhinju. Dizajner Yu Li set opisuje kao “rješenje koje pokriva cijeli proces kuhanja i ručavanja za jednu osobu”.

Kuhinja u kutiji sadrži stolnjak, dvije tave dizajnirane za rad s indukcijskom pločom za kuhanje koja je isto dio seta, dasku za rezanje, pribor za kuhanje i jedan set escajga i tanjira. Kada se raspakuju, elementi zajedno rade kao prava kuhinja, spremna za pripremu i posluživanje jela. Indukcijska ploča za kuhanje ima potpuno funkcionalne kontrole temperature i tajmer, što pruža kontrolu nad time koliko dugo ostaje uključena.

Nakon objedovanja, spremnik koji drži tanjire preuzima funkciju stalka za sušenje posuđa. Između obroka, sve je pohranjeno u ovom spremniku. Li kaže da je koncept “kuhinja u kutiji” dizajniran za studente i mlade ljude koji žive u malim gradskim stanovima ili dijele kuhinju sa cimerima.

“Ideja je smanjiti originalni kuhinjski prostor do nekoliko minimalnih elemenata. Dakle, prostor se može dizajnirati jednostavnije, urednije i iskoristiti u druge svrhe”, rekao je Li za Dezeen.

Ova kuhinjica bila je dio izložbe diplomaca 2018. u Londonu, gdje je više od 800 studenata pokazalo svoje kreacije. Iako je privukla dosta pažnje, još nije izabran proizvođač i distributer, a cijenu seta tek treba odrediti.