KUĆICE OD BAMBUSA – stvorene za odmor i meditaciju

Ovaj projekat je zapravo naručila 90-ogodišnja dama, inače član kraljevske porodice, koja je na početku samo tražila prostor za uživanje u zalasku sunca i okupljanje porodice. Međutim, kako se radi o ženi koja je aktivni član budističke zajednice, ubrzo je pao dogovor da se prostor dizajnira tako da se i duhovna praksa olakša i učini elegantnijom.

 

Dizajn svih zgrada oponaša planinski lanac i valovita brda. Tako se zgrade ukalupljuju u pejzaž kao da su tu same rasle. Da bi se podigla osjećanja praktikanta, prostor za meditaciju je dizajniran kao kupola katedrale, a u te svrhe formirani su lukovi od bambusa koji su istovremeno i strukturna podrška ijcele zgrade. Baš kao u rimskim ili gotičkim katedralama, oni nose plutajući krov u obliku kišobrana sa nebeskim svjetlima poput točka.

Pored prostora za meditaciju nalazi se kupatilo sa tuševima i toaletima za dame i gospodu. Zgrada ima upečatljiv krov od bambusa na vrhu, a pored kupatila se nalazi manja zgrada od bambusa u vidu pečurke koja skriva rezervoar za vodu, i još jedna manja zgrada za bunar.

Sav bambus je dobro odabran prema starosti i tretiran natapanjem u rastvor boraksa odnosno borove kiseline, pa ne čudi što je upravo zahvaljujući ovom jedinstvenom prirodnom materijalu stvoren idealan prostor za odmor, relaksaciju ali i meditaciju.