Kuće u italijanskom gradiću se prodaju za 1 evro

Ako vam je primamljiva ideja o lagodnom životu u kamenoj vikendici u malom italijanskom gradu, mogli biste želju pretvoriti u stvarnost, i to samo za jedan evro.

Naime, za taj iznos možete kupiti kuću u gradiću Ollolai na Sardiniji, ali uz uslov da ste spremni uložiti u obnovu starog kamenog doma.

Prelijepi Ollolai leži u planinama Sardinije i ima više od 200 kamenih kuća koje propadaju dok se stanovništvo brzo smanjuje. Kako bi riješio problem, grad prodaje kuće za jedan evro, pod uslovom da se kupac obavezao na renoviranje kuće u roku od tri godine.

“Možemo se pohvaliti praistorijskim porijeklom. Moj zadatak je spasiti našu jedinstvenu tradiciju od pada u zaborav”, izjavio je Efisio Arbau, gradonačelnik Ollolaija.

Kao u mnogim malim gradovima, mlađi stanovnici Ollolaia su se preselili u veće gradove i opao je natalitet. Prošle je godine gradonačelnik zamolio vlasnike kuća da ih stave na tržište. Dosad su prodate tri, a više od 100 ponuda došlo je iz cijelog svijeta.

Ollolai-Italy-parade-1020x610 Ollalai-Italy-Sardinia-sunset-1020x610 Ollalai-Italy-Sardinia-streets-1020x610 Ollalai-Italy-Sardinia-in-the-snow-1020x610 Ollalai-Italy-Sardinia-1020x610