Prodaje se Drakulin dvorac za 11,5 miliona dolara

Dvorac Bran u Rumuniji je dio legende prema kojoj je to dom najpoznatijeg vampira na svijetu, grofa Drakule. Taj dvorac je ponuđen na prodaju po cijeni od 11,5 miliona dolara.

Dvorac Bran nalazi se u zabačenom dijelu Rumunije, a sazidan je u 12. vijeku. Njegovi visoki tornjevi inspirisali su pisca Brama Stokera za radnju horor romana 1897. godine pod nazivom “Drakula”. Ali nije samo dvorac bio jedini izvor inspiracije, nego i njegov krvožedni vladar Vlad Drakul.

Sam dvorac je zaista velelepna građevina. Pripada rumunskoj kraljevskoj porodici, koja je njime upravljala tako što ga je pretvorila u muzej. Dvorac Bran je ujedno i najveća rumunska turistička atrakcija, što potvrđuje i oko pola miliona radoznalaca koliko ga godišnje posjeti.

Njegovi sadašnji vlasnici su već zašli u godine i nisu više u stanju da se brinu o dvorcu, pa su odlučili da ga prodaju nekome ko će se dobro brinuti o ovoj atrakciji. Spremni su da ga prodaju za 11,5 miliona dolara, iako su ranije tražili čak 59,3 miliona evra.

Izvor – Agencije