“Peglica” – najoriginalniji komad namještaja u Poljskoj

Jedan Poljak ima vrlo neobičan komad namještaja u svom stanu u Gljivicama, poljskom gradiću, inače rodnom gradu fudbalera Galatasaraja Lukasa Podolskog. Ovaj ljubitelj starih automobila u svojoj dnevnoj sobi našao je mjesta i za – “peglicu”.

 
Pored dvosjeda, fotelje i televizora u dnevnoj sobi je auto. Ali to nije običan auto već slavni Fijat 126p, popularna “peglica”. Bio je kralj poljskih drumova u doba komunizma.

 
Miroslav Vipih je auto kupio prije osam godina i nikada ga nije vozio po putu. Kod prethodnog vlasnika prešao je samo 138 kilometara.

 

“Moj prijatelj je uvijek bio uvrnut, imao je mnogo bizarnih ideja, koncepata i realizacija, ali ova mu je najbolja”, kaže Lešek Jedrika, najbolji prijatelj vlasnika “peglice”.

 

Jedini problem je bio kako popeti peglicu na prvi sprat, ali su prijatelji našli originalno rješenje, probili zid i riješili stvar.

 

“Uspjeli smo, kako, to se najbolje vidi na fotografijama. Tu nije bila ranije dnevna soba, ali cijeli prostor je sad organizovan oko kola”, objašnjava Miroslav.

 

Tako je Miroslav dobio najoriginalniji komad namještaja. Auto je u funkciji i vožnja od par metara do fotelje pokazuje da sve radi kao sat.

 

Ovaj model se svojevremeno proizvodio i u Kragujevcu, a posljednji je sa trake u Poljskoj sišao 2000. godine.

 

Izvor: Enex, N1