Kuća na Staroj planini: Spoj srpske tradicije i moderne gradnje

U podnožju Stare planine u blizini Smilovskog jezera u Srbiji nalazi se kuća za odmor za čiju su rekonstrukciju bili zaduženi novosadski Modelart arhitekti koji su u ovom projektu na izvrstan način spojili srpsku tradiciji i modernu gradnju.

Na staroj kući, iako konstruktivno očuvanoj, bilo je neophodno uraditi adaptaciju i dogradnju prilikom čega su koristili savremene elemenete u kombinaciji s lokalnim, prirodnim materijalima ali i motivima domaće baštine.

postojeće

Prema objašnjenju arhitekata, pored zamjene dotrajale krovne konstrukcije i proširenja objekta prema dvorištu, uređen je i parter na prilazu kući, kao i sa dvorišne strane.

smilovci03

Prilaz objektu je sa sjeverne strane, dok je sa južne strane postojeća kuća proširena terasom, koja predstavlja “međuzonu” između unutrašnjosti kuće i dvorišta.

spoj srpske tradicije i moderne gradnje

Sa spoljašnje strane terasa se zatvara pokretnim perforiranim panelima, koji imaju funkciju zaštite od sunca. Ovi paneli su perforirani primjenom digitalnog dizajna i fabrikacije, a inspirisani su geometrijskim motivima ćilima.

smilovci08

smilovci10

perforirani paneli

Na ovaj način je omogućena igra svjetlosti i sjenke, stvaranjem različitih svjetlosnih efekata na unutrašnjim površinama.

smilovci09

smilovci14

smilovci13

smilovci17

 

Foto: Modelart arhitekti