Skrivene kuhinje

Dizajn kuhinja je dostigao novi nivo integracije u prostoru. Suptilna inkorporacija kuhinjskih elemenata u primarnu zonu dnevnog boravka omogućava korisnicima veću fleksibilnost u korištenju prostorija.

Konkretno, cilj ugradnje sistema u kojem je moguće sakriti kuhinjske uređaje i elemente je bolja iskoristivost prostora umjesto narušavanja i kombinovanja različitih funkcija u istom prostoru. Naravno, tu su i oni kojima je estetska karakteristika ovih sistema bitnija od praktične, jer su idealni za savremene, minimalističke enterijere lišene svih bespotrebnih dodataka.

Zid pun iznenađenja

Na prvi pogled sve izgleda kao zid na kojem su ormarići i police, ali kada malo bolje pogledate, shvatate da je taj zid prepun iznenađenja i na tako malo prostora u sebi krije tako mnogo. Ono što nam se na prvi pogled čini kao običan zid, zapravo su ogromna vrata ormara u kojima su kuhinjske potrepštine, od uređaja do polica i ladica.

siva-kuhinja

Kuhinje mogu biti skrivene, da se javljaju kada je to potrebno i nestaju kada više nisu potrebne. Razvoj skrivene kuhinje dovodi do trenutnog uklanjanja nekih elemenata i korisniku otvara put ka upotrebi drugih, u tom trenutku potrebnijih.

Ukoliko imate problema s malim prostorom, pokušajte s ovim rješenjem, odnosno sa skrivenom kuhinjom, koja se karakteriše funkcionalnošću, povremenom prisutnošću, jednostavnim i modernim dizajnom. Sa skrivenim kuhinjama postoji mogućnost transformacije kuhinje u nešto što u datom momentu zadovoljava vaše potrebe.

20141_kiro07i_01_PE373548

Kod nekih kuhinja ideja je bila da se sakrije iza harmonika vrata. Na taj način možete imati funkcionalnu kuhinju, sa svim potrebnim elementima, lako i lijepo uklopljenu s ostatkom stana. Otvaranjem novih dimenzija pri projektovanju i dizajniranju kuhinja, povećava se ušteda prostora i stvara se prostor koji se izdvaja i postaje cjelina za sebe.

Za kuvare i male prostore

Skrivene kuhinje, poput onih brenda “Bulthaup B2”, namijenjene su onima koji vole da kuvaju i koji žele da im je sve nadohvat ruke. Ova vrsta kuhinja se izrađuje tako da budu jednostavnih i svedenih linija u okviru kojih ima mjesta za radni sto i kuhinjske aparate. Vodi se računa da ima dovoljno prostora i mnoštvo kreativnih organizatora za odlaganje posuđa, šolja i čaša, malih aparata, gdje jednostavno izaberete šta vam je potrebno i zatvorite i prostor dobije novu sliku.

kitchen-design-101-bulthaup-b2-closed

kitchen-design-101-bulthaup-b2

Italijanska kompanija “Comprex”, takođe, je povezala praktično i funkcionalno u jedinstvenu cjelinu. Minimalistički i prefinjeni izgled s uvučenom česmom (kada se ne koristi) i električnim šporetom s ravnom pločom samo su neki od elemenata koji čine da njihove kuhinje izgledaju uglađeno i otmjeno, a opet efikasno i praktično.

contempoary-walnut-kitchen-1

Pored ovih, brojni proizvođači su se posvetili izradi mini-skrivenih kuhinja kao idealnog rješena za male stanove. Funkcionalne i moderne, dobro opremljene kuhinje koje se po potrebi mogu transformisati u, recimo, radni sto. Ipak, bitno je da s razvojem dizajna kuhinja opstane njihova osnovna funkcija, jer kuhinja nije samo mjesto gdje se priprema hrana, ona stvara osjećaj mjesta, doma, i podstiče društvenu vezu između porodice i prijatelja.

Stiftung Habitat, Musikerwohnhaus