Kako izgleda život u nadograđenom stanu koji izgleda kao staklenik

Stanovnici svjetskog centra biznisa, komunikacija, kulture, mode i trendova – New Yorka, zbog hroničnog nedostatka stambenog prostora, postali su pravi umjetnici kada je riječ o pretvaranju malih prostora u lijepe, moderne i neobične stanove.

Danas nas je oduševio ovaj, nekad vjerovatno potpuno drugačije namjene, stančić-nadogradnja koji izgleda kao staklenik.

Ne samo što ima tek nešto više od 30 kvadrata , nego ima i kosine, što ga čini dosta izazovnim za opremanje. Kuhinja i kupatilo su minijaturni, a krevet je na galeriji iznad njih i do njega se mora penjati ljestvama.

Takođe, visina galerije, ako je uopšte možemo nazvati tako, je tolika da ima taman toliko prostora da se trenutni stanovnik ovog stana zavuče u svojku “spavaću sobu” i legne.

Međutim, visoka tavanica, kosine i veliki prozori su ono što mu daje i posebnost. Iako New York obiluje tkz. predratnim zgradama koje imaju karakteristične velike prozore, rijetko koji stan se može pohvaliti ovakvom osvijetljenošću.

Lee Lenox koji živi u ovom neobičnom prostoru uredio ga je tako da mu je dao neodoljiv šarm. Simbioza bijele i plave boje daju izgled elegantne kuće na obali mora, a živost brojne biljke koje ovdje imaju idealan dom.

Vintage detalji poput bakine kolekcije porcelana i stare fotografije, kamin (koji se istina više ne koristi), te pomno izabrani malobrojni komadi namještaja i ukrasa čine od ovog stana šarmantnu oazu koja djeluje kao da bismo u njoj mogli zaboraviti sve brige i uživati u pogledu na zalazak sunca.