Tapete za kuhinje

S obzirom na vrijeme koje provodimo u kuhinji, logičan korak je da ovu prostoriju učinimo što atraktivnijom i udobnijom. Ako želite brzo i jednostavno preuređenje kuhinje, najlakši način da to postignete jeste da koristite tapete. Tapete su odličan način za efektnu transformaciju prostora, a možete ih upotrebljavati u svim prostorijama u kući.

Postoji bezbroj vrsta tapeta koje su namijenjene samo za kuhinjski dekor te je potrebno imati nekoliko stvari na umu pri izboru odgovarajućih.

Kako preurediti kuhinjske zidove

U modernim domovima pri uređenju se teži čistim, jednostavnim linijama sa jednostavnim detaljima. Najbolje kuhinjske tapete za ovakve domove su one koje prate ideju čitavog enterijera. I dekor zidova u tom slučaju treba da bude jasan i čist, sa veoma malo uzoraka, ali ono što je dozvoljeno jesu jarke, upečatljive boje.

tapete-za-kuhinju

Ako već imate sobu koju karakterišu zanimljivi oblici i boje, onda kuhinjske tapete uskladite s postojećim uređenjem radije nego da ih suprotstavljate. Danas u mnogim kuhinjama postoje kameni radni stolovi, dekorisane površine i aparati u boji. I u ovom slučaju jednostavne tapete su bolji izbor.

Ako imate tradicionalnu kuhinju razmotrite tapete sa country ili retro uzorkom.

kuhinjske-tapete2

Jednostavne i svedene kuhinje najbolji su teren za izbor tapeta. U ovom slučaju možete birati u moru tapeta raznih aplikacija sa uzorcima različitih oblika i boja u skladu s modernim, klasičnim, retro ili futurističkim stilom.

Vrste tapeta

Enterijer opremljen tapetama pruža posebno bogat vizuelni doživljaj. Zahvaljujući naprednom dizajnu, posebnim tehnikama izrade raznih tekstura, obilju boja i dezena, tapete su se izborile da budu u samom vrhu tako što su preuzele primat nad raznim tehnikama obrade zidova.

Za kuhinje su najpogodnije perive i plastične tapete.

plasticna-tapeta

Perive papirne tapete zgodne su za kupatila i kuhinje, jer su zaštićene providnom folijom, ali se upravo zbog toga i teže uklapaju.

Plastične tapete su pogodne za kuhinje, kupatila i dječje sobe, lako se čiste, mogu čak i da se ribaju.

Tapete koje se, takođe, mogu prati su one od staklenih vlakana, napravljene od prirodnih materijala kao što su kvarcno staklo, soda, kreč i dolomit. One su otporne na prašinu, lako su prilagodljive, tako da se mogu postavljati na gotovo sve površine. Ne trule i otporne su na vlagu.

perive-tapete-u-kuhinji

Postoje i tečne tekstilne tapete, koje pored funkcije toplog izolatora poboljšavaju i akustiku prostorija. Dobro prijanjaju na sve podloge. Lako se čiste, a njihova prednost je što se nanose na zid valjkom.

Fototapete, papirne i tapete od tkanina

Fototapete su definitivno nešto što prati postojeće trendove. Slike iz prirode, umjetničke slike, dječji motivi, životinje i slično, različitih dimenzija, a veoma često ih srećemo u kuhinjama.

fototapeta-za-kuhinju

Tapete koje se ne preporučuju u kuhinjama su osnovne papirne tapete, koje su glatke i postavljaju se kako bi se obezbijedila glatka površina. Po potrebi ova vrsta tapeta može da se boji, ne može da se pere, pa nisu prikladne za kuhinje.

Tapete koje ne srećemo čestu u kuhinji su i tapete od tkanina, veoma su raskošne, preporučuju se za dnevne i spavaće sobe, a na zidove se lijepe i pričvršćuju okvirima.