Klizna vrata: Alternativa konvencionalnim vratima

Klizna vrata se uglavnom koriste na plakarima, kao balkonska vrata i u malim prostorima kao pregrade između dvije prostorije, najčešće trpezarije i dnevnog boravka, ili pak kuhinje i trpezarije.

 
Ovo je vrlo praktičan način za kreiranje otvorenog prostora, bez zidova, a da opet postoji granica između dvije zone. S ovakvim pregrađivanjem i dalje postoji međuprostorna komunikacija, ali s uštedom prostora.

 

Izbor materijala od kojih se izrađuju klizna vrata je širok, a najčešće su od drveta, medijapana – samostalnog ili presvučenog tkaninom ili kožom, stakla, a mogu biti i od kamena. Mogu se raditi u širokom rasponu dimenzija, od poda do plafona, od zida do zida, u uglovima i različitim oblicima.

 

Osim što su praktična, klizna vrata mogu biti i dekorativan element u prostoru, njima se može razbiti monotona šema uređenja bez žrtvovanja funkcionalnosti uređenja. Evo nekoliko dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da razmotrite ugradnju kliznih umjesto standardnih vrata, i to ne samo u svrhu pregrade prostora, nego i na pojedinim komadima namještaja.

 

Da sakrijete neželjeno

 

Ako želite zamaskirati neki dio u domu koji se ne može potpuno odvojiti od ostatka prostorije, razmotrite opciju kliznih vrata. Popularni su media sistemi na kojima stoje uređaji poput TV-a, koji se zamaskiraju kliznim vratima kada se ne koriste.

 
524257d7dbfa3f28ef007eee._s.fit_w.1280_h.1280_

Nesvakidašnja kuhinja

 

Rijetko ćete vidjeti klizna vrata umjesto standardnih vrata na kuhinjskim ormarićima i baš zato je takva kuhinja originalnija i zanimljivija od običnih. Kuhinjski prostor će izgledati neopterećeno, prozračno i jednostavno. Naravno, u ovoj opciji ćete morati pristati na kombinaciju zatvorenih i otvorenih polica.

 
52e71e86dbfa3f478c000fcc._s.fit_w.1280_h.1280_

Praktičnija podjela prostora

 

Prostori otvorenog plana (open space) imaju šarm prozračnosti i vizuelni efekat većeg prostora. Jedina mana je što ćete ponekad poželjeti da ipak postoje pregrade u nekim situacijama, na primjer dok kuvate u kuhinji ili slično. Praktičnija od čvrstih pregrada su klizna vrata, koja mogu biti gotovo neprimjetna kada ih ne koristite.

 
Door6

Dobar način za recikliranje stolarije

 

Šarm starih, rustikalnih vrata koja su prenamijenjena u ovu funkciju je dopadljiv i u modernim prostorima.

 
26