Emina Pršić: Dom čine ljudi

emina prsic
Emina Pršić većinu vremena provodi na pozornici ispred svjetla reflektora, pa je tako možemo vidjeti na velikom broju TV reklama, sapunica, u voditeljskim vodama, te na kraju i pjevačkim.

 

Prije nekoliko godina izdala je i svoju prvu knjigu “Nedostaje? Ne. Dosta je!” koja je proglašena za najprodavaniju domaću publicistiku. Ova harizmatična umjetnica samo za DOM INFO otvorila je vrata svog doma i upisala se u leksikon ličnog stila.

 

DOM INFO: Kakav stil preferirate kada je riječ o dizajnu interijera?

PRŠIĆ: Volim se poigravati prostorom ovisno o razdoblju života u kojem se nalazim. Izazov mi je pronaći “jeftine” komade i od njih napraviti blistave dragulje. Iz tog razloga često mijenjam detalje interijera naše kuće (tematski, po godišnjim dobima i slično). Samo poneki komad je skupocjen, ali ne mora biti, jer to znači da se ne mogu baš često mijenjati, a ja volim promjene. Mogla bih reći da kod mene prevladava shabby chic, vintage, rustikalni, ali ima elemenata suvremenog.

 

dom emine prsic

 

DOM INFO: Da li često mijenjate raspored u svom domu?

PRŠIĆ: Baza ostaje,ali mijenjam detalje, preslagujem i kombiniram.

 

DOM INFO: Koji Vas je posljednji predmet ostavio bez daha da ste ga morali kupiti?

PRŠIĆ: Zadnje na što sam ponosna da sam “ulovila” je stara pisaća mašina i retro bicikl, koji sam restaurirala za dvorište.

 
emina prsic

DOM INFO: Postoji li stvar ili kutak u domu koji Vam je posebno drag?

PRŠIĆ: Okrugli viseći krevet kojeg sam napravila (ok, uz pomoć supruga, koji je moju zamisao realizirao tehnički), predsoblje uz akvarij, ovalni prozor s klupicom za čitanje, moj tajni prolaz-ormar.

 
kuca4

DOM INFO: Da li više preferirate estetiku ili Vam je bitnija besprijekorna funkcija i namjena?

PRŠIĆ: Estetika mi je uvijek zvijezda vodilja. Ako mi se nešto ne sviđa, bez obzira na to koliko je funkcionalno, najčešće ne kupujem. Jednostavno mi se ne uklapa u moj zen. Mom suprugu je bitno da televizor ima 101 funkciju, najnovija tehnologija, a ja se zadovoljim televizorom s manje funkcija, jer ionako ne stignemo sve iskoristiti. Razliku u novcu potrošim, recimo, kako bih taj isti televizor uokvirila u neki poseban okvir pa da izgleda kao slika na zidu.

 

DOM INFO: Pratite li trendove kada je riječ o uređenju?

PRŠIĆ: Zanimaju me savjeti, izvedbe, prijedlozi, ideje. Nije mi bitno da li je nešto sada u modi, nego da li se meni sviđa i uklapa u ono što imam sada unutar svog doma.

 
kuca10

DOM INFO: Posjedujete li u svom domu vintage stvari?

PRŠIĆ: Da, stari bicikl u vrtu, pisaću mašinu, staru peglu, telefon…. Takvi predmeti imaju dušu, i često odem na Hrelić (sajam) te na Britanski trg i upravo tražim takve komade. Znam da imaju neku svoju priču… Barem vjerujem u to i zamišljam kod koga su nekada bili, tko se sve njima služio… Sretna sam da sa svekrvom, koja je prava Purgerica, izmjenjujem starine koje je ona sačuvala još od svoje bake, pa tako često dobijem od nje dar star i po 150 godina. Uvijek ima neki as iz rukava kojim me oduševi.

 
emina prsic

kuca2

DOM INFO: Šta Vam je najvažnije kada je riječ o rasporedu stvari?

PRŠIĆ: Nisam ljubitelj pretrpanih prostora, polica, zidova. Volim preglednost. Kod mene u kući nema ničega previše. Tek kada se riješimo nečega što ne koristimo, u život nam mogu doći neke nove, pa i bolje stvari. Svaki od nas ima svoj kutak unutar kuće u kojeg se voli zavući i imati vrijeme za sebe. Naša kuća je pravi dom, baza kojoj se uvijek rado vraćamo bez obzira na to gdje otišli. I to smatram najbitnijim. Ugoda, toplina i ozračje koje sami stvorimo bez obzira na veličinu i raskoš. Dom čine ljudi koji se u njemu nalaze.
 

kuca

emina prsic