Kesten – najzdraviji orašasti plod

kesten
Sladak je, popularan i ne deblja. Mnogima je jesen nezamisliva bez ukusnog ploda kestena. Ako se već niste obezbijedili vitaminima i mineralima koje kesten u sebi sadrži, još imate vremena da uživate u ovom energetski visokovrijednom plodu.

Kesten je namirnica karakterističnog mirisa i blagog slatkastog okusa sa širokom primjenom u kulinarstvu i konditorstvu. Od ostalih orašastih plodova razlikuje se nižim sadržajem masti, visokim sadržajem skroba i jedini sadrži vitamin C.

Energetska vrijednost

Za razliku od plodova oraha, lijeske i bukve, kojima je glavni sastojak masno ulje, glavni sastavni dio kestena je skrob, kojeg u sirovom sjemenu ima oko 44%. Zbog visokog sadržaja skroba, od kestena se može dobiti brašno, koje se, samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi za pravljenje hljeba i peciva. Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u prehrani starijih osoba i djece.

kesten-desert

Kesten takođe sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamin A i C. Od minerala, bogat je kalijumom i fosforom, a sadrži i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, željezo, bakar, mangan. Budući da je bogat kalijumom, a siromašan natrijumom, preporučuje se u dijeti bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima.

Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti, 100 grama pečenog kestena sadrži 245 kcal. Pečeni ili kuvani kesten omiljeno je i ukusno jelo. Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Isto tako sadrži vitamin E i fitohemikalije koji nisu zastupljeni u kuvanom kestenu. Kuvani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

LJEKOVITOST: Kesten pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba, a čaj od kestena odlično ublažava simptome astme i bronhitisa.

Baš poput lješnjaka i badema, ni kesten ne sadrži gluten. Iz istog razloga je popularan sastojak u prehrani onih koji izbjegavaju gluten.

peceni-kesten

Treba razlikovati pitomi i divlji kesten. Ovaj drugi nije za jelo, ali je zato vrlo ljekovit i koristi se u obliku krema i tinktura. Najpoznatiji je u liječenju proširenih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.

Kupovanje i čuvanje

Kod kupovine kestena obratite pažnju da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci. Kad ih stavite u ruku, težina im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kada ih tresete.

Čuvajte ga na hladnom mjestu do dvije sedmice. Ukoliko se na nekima pojave rupice, preberite ih i odbacite one s rupicama jer će vam inače propasti sav kesten.

Priprema jela s kestenom

Oguljeni kesten možete kuvati, pasirati u crvenom vinu ili mlijeku ili pirjati na maslacu za ukrašavanje jela. Pire od kestena možete dodati u supe ili u sosove koji se poslužuju uz divljač. Ujedno, kesten pire s dodatkom šećera i šlaga pretvara se u omiljenu zimsku poslasticu.

U Italiji, posebno u Toskani, od kestenovog brašna prave sladoled, kolače, slatki hljeb, supe…

kolac-sa-kestenom