Katarski nacionalni stadion renoviran je uoči FIFA Svjetskog prvenstva 2022

Međunarodni stadion Khalifa u Dohi renoviran je za korištenje kao jedno od osam mjesta na kojima će se održati  FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru

Dezeen

Stadio je prvi put otvoren 1976. godine. Nacionalni stadion zemlje je obnovio njegov originalni arhitekta Dar Al-Handasah kako bi se mogao koristiti za turnir, koji počinje sutra,20. novembra.

Opsežna obnova Međunarodnog stadiona Khalifa završena je 2017. godine i uključivala je dodavanje 12.000 mjesta, čime je njegov kapacitet povećan na 40.000 kako bi zadovoljio FIFA -ine standarde domaćina. Bio je to prvi stadion koji je spreman za FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Izmjene na vanjskom dijelu stadiona uključuju dodavanje nadstrešnice, koja se proteže između dva luka nad krovom – najprepoznatljivija karakteristika zgrade. Ovo je uvedeno kako bi pomoglo navijačima i igračima da ostanu hladni na tribinama i na terenu tokom turnira, u tandemu sa novim i moderniziranim sistemom hlađenja stadiona. Ostale vanjske promjene zgrade uključuju ažuriranje njene fasade, koja je modernizirana savremenom digitalnom rasvjetom kako bi je animirala noću tokom turnira.U unutrašnjosti, velike promjene na stadionu uključuju dodavanje 12.000 mjesta u gornjim nivoima. Uveden je i niz ugostiteljskih objekata. Od otvaranja u Dohi prije 46 godina, Međunarodni stadion Khalifa bio je domaćin brojnih velikih događaja uključujući Kup Arabijskog zaljeva, Azijske igre i IAAF Svjetsko atletsko prvenstvo.

Deezen

Nalazi se 10 kilometara od centra grada Dohe i čini dio Aspire Zone – područja stvorenog za Azijske igre 2006. koje također uključuje park, vodeni centar i višenamjensku sportsku dvoranu.Ostali stadioni koji su završeni za Svjetsko prvenstvo uključuju stadion Lusail kompanije Foster + Partners i stadion Al Janoub od strane AECOM-a i Zaha Hadid Architects .

Arhitekta međunarodnog stadiona Khalifa Dar Al-Handasah je također stvorio stadion Al Bayt , koji je zasnovan na bayt al sha'ar – šatorima koje koriste nomadski ljudi u Kataru.