Kako uspješno spojiti stari sto i moderne stolice

spoj starih stolovai modernih stolica

Ukoliko ste čitali naš tekst o zastarjelim trendovima za uređenje, onda ste saznali da uniformisani setovi garniture za sjedenje nisu nešto što želite u svom domu ako težite da imate moderan enterijer.

Slično važi i za trpezarijske garniture. Sto i stolice u kompletu nisu nešto što se smatra zastarjelim, ali sve popularnije postaje kombinovanje stola sa stolicama različitog stila, materijala, vremenskog perioda izrade. To je dašak eklektike koji je već dugo rado viđen u enterijerima.

Znajte da su kvaliteni trpezarijski stolovi klasici, te ako imate takav pokušajte ga, ako je potrebno obnoviti, i uklopiti u svoj prostor. Uz njega ne moraju ići drvene stolice, ako ste spremni malo se poigrati i učiniti stvari zanimljivijim, evo kako ga iskombinovati sa modernim stolicama.

Kontrasti

Klasični sto možete istknuti akrilnim ili metalnim stolicama. Što je veća razlika između komponenti trpezarijskog kompleta, rezultat će biti interesantniji.

Slične boje

 

Ukoliko niste potpuno spremni za veliki kontrast, možda je potrebno pokušati sa mekšim tranzicionim idejama. Na primjer, poveznica između klasičnog stola i modernih stolica može biti ista boja.

Neuparene stolice

Ukoliko ne posjedujete identične trpezarijske stolice ili jednostavno, volite eklektičan izgled, opredijelite se za nejednak dizajn komada.

Postavite svoj sto i dodajte mu različite stolice u drugačijim bojama, moderne, rustične, industrijske, retro, glamurozne ili bilo koje druge. Nemojte se plašiti sve pomiješate – postave, materijale, izgled i detalje, jer eklektičan stil posjeduje jaku osnovu u modernom dizajnu.