Popularne samo još kod nas: Zastarjele stvari u uređenju

Ponekad je teško snaći se u lavirintu popularnih ideja za uređenje i trendova… posebno sada kada ima toliko uticajnih izvora (Instagram, Facebook, brojni blogovi), koji su opet prilično upitni.

Možda je zato bolje informisati se šta nije popularno. Ukoliko uređujete svoj dom ili jedostavno želite osvježiti prostor, evo šta u svijetu nije više popularno, iako se kod nas iz nepoznatih razloga ove stvari još uvijek dosta koriste.

Rasvjeta na nekoliko nivoa

Kada se ovaj trend pojavio početkom 2000-ih godina, postao je potpuni hit. Ipak, već dugo to nije slučaj pa sa plafonom treba jednostavno… bar kada je rasvjeta u pitanju. Zaboravite i na sijalice u boji.

Svodovi

Otvoreni prostori su ipak pobijedili razne pregrade u vidu svodova koji uglavom nisu funkcionalni i zauzimaju previše prostora.

Nameštaj koji prekriva zidove

Umjesto ogromnih plakara i masivnih komoda, mnogo je ljepše koristiti manje komade. Osim što izgleda urednije, ovako uređen dom izgleda prostranije i svetlije.

Tapeta u čitavoj prostoriji

Tapete su ponovo hit, i izgledaju bolje, luđe, inovativnije nego ikad. Ali jedna tapeta u čitavoj prostoriji pripada prošlosti.

“Uniformisan” set garnitura

Slično kao i kod tapeta, uniformisanost je ovdje nepoželjna. Nemojte se zbuniti – prilikom uređenja enterijera treba da imate neku vodilju, stil ili motiv koji treba da zaokruži priču, poput minimalističkog, industrijskog, skandinavskog stila…

Ali rijetko ćete danas vidjeti uniformisan set koji čini garnituru u dnevnoj sobi po principu iste boje i dezena trosjed, dvosjed, fotelja…

Kompjuterski stolovi

Veliki kompjuterski stolovi sa policama i ladicama koji su zauzimali pola sobe takođe su ostali negdje u 2000-im. Mali, retro stolovi su potpuni hit, ili minimalistički konzolni.

“Kapsula” tuš kabine

Kade i tuš kabine u obliku kapsule više nisu moderne. Zahvaljujući trendu iz Skandinavije jednostavne, prozirne  staklena konstrukcije tuš kabina sve češće viđamo u domovima.