Kako urediti stan u suterenu?

Sve je više ljudi koji u obzir uzimaju kupovinu ili iznajmljivanje stanova u suterenima. Ne samo zbog finansijske krize, već i zato što moderan način dekoracije svaki prostor može učiniti da bude “kao iz bajke”. Budući da su znatno povoljniji, mnogi zatvore oči na mane stanova “pod zemljom”. Dekorateri predlažu kako izvući maksimum iz suterena.

Svjetlo

Najveći problem je nedostatak prirodnog svjetla. Na prvi pogled, to se može riješiti ako se prostor osvjetli, ali previše vještačkog svjetla nije dobro jer će prostoriju učiniti manjom i klaustrofobičnom. Najbolji način je imitacija prirodnog svjetla uz strateški raspoređene različite izvore svjetlosti, zato kombinujte lampe, lustere, plafonjere, ugradne svjetljike.

Boje

Dekorateri smatraju da su u suterenu tople boje neophodne. Izbegavajte tamne boje na zidovima, ali i tapete sa živopisnim šarama koje su preterane za skučen i pretpran prostor.

Raspored

Namještaj stavite u sredinu prostorije, umjesto uz zidove jer će soba djelovati udobnije i veće. Izbjegavajte da opterećujete zidove, pa umjesto gomila slika i sitnica, izaberite dva-tri upečatljiva detalja. Tepihe birajte pažljivo i to isključivo svijetle nijanse.

Savjet plus: Ogledala su veoma važna u suterenima, kao i svi materijali koji reflektuju svjetlost. Zato i za kuhinju nabavite aparate, posuđe i detalje u srebrnim tonovima i od nerđajućeg čelika.

(novosti.rs)