Kako urediti stan da bude bezbjedan za dijete

Beba koja tek treba doći na svijet zahtjeva mnogo priprema u stanu. Najveći broj porodica koje čekaju dijete imaju planove koji moraju biti završeni do trenutka kada beba dođe na svijet. Jedan od zadataka koji se nalazi na skoro sve i jednoj listi je uređenje doma i njegovo prilagođavanje novonastaloj situaciji. Da biste ovaj posao uspješno završili, pripremili smo nekoliko savjeta.

Izbor sigurnih stolića 

Izbor novog stolića je jedan od načina da lako i jeftino promijenite izgled svoje dnevne sobe. Međutim, prilikom njegove kupovine potrebno je obratit pažnju na nekoliko sitnica kako bi stolić bio siguran i za dijete na putu. Imajte na umu da stakleni stolići nisu pogodni za sobe u kojima će se igrati mala djeca. Izaberite stolić zaobljenih ivica i okruglog ili ovalnog oblika. Stolići oštrih rubova ili pravouganog oblika mogu da izazovu povrede ako dijete slučajno padne u blizini stolića. U slučaju da ne planirate mijenjati stolić razmislite o tome da ga sklonite u prostoriju u koju dijete neće ulaziti ili zaštitite ivice spužvom.

http://www.nekretninebl.com/wp-content/uploads/2015/09/siguran_stolic.jpg

Izbor sigurnih zavjesa

Mnoge će ovo iznenaditi ali utvrđeno je da se značajan broj djece povrijedi zbog neadekvatnih zavjesa i zastora. Primjećeno je davljenje djece sa trakicama ili špagama koje vise sa zavjesa, pa ako koristite obične zavjese, roletne, venecijanere, rimske zavjese koje imaju špagu za podešavanje, da je skratite kako ne bi bila u dosegu djece. Najbolja su opcija zavjese bez traka i špaga a koje se mogu naći na tržištu.

http://www.nekretninebl.com/wp-content/uploads/2015/09/sigurne_zavjese.gif

Izbor sigurnog namještaja

Novi namještaj je čest kod tek zasnovanih brakova. Kupovina novog namještaja je zabavna, a novi namještaj treba da traje dugo i da bude siguran. Najbitnije je da je namještaj stabilan i da se ne ljulja a to se posebno odnosi na ormare i plakare. Njihova baza bi trebala biti široka. Oni napravljeni od masivnog drveta su stabilnija za razliku od ormara i plakara napravljenih od iverala. U svakom slučaju dobro ih je pričvrstiti za zid. Sva vrata moraju imati opciju da se mogu zaključati ili da imaju prigušnike. Namještaj se ne smije prevrtati ako se izvrši pritisak u visini djeteta. Takođe, pažnju treba obratiti na ladice, posebno one niske. Svakako ne želite da dijete prignječi prste otvarajući ih. Ne kupujte male dekoracije koje se mogu progutati. Lomljive stvari držite van dosega djece a izbjegavajte i vitrne sa staklenim vratima.

http://www.nekretninebl.com/wp-content/uploads/2015/09/brava_ladice.jpg

Nemojte da vas ovi savjeti prestraše, oni služe da vas pripreme i upozore. Zadatak ovih naputaka je da preduprijedite eventualne povrede koje mogu nastati usljed nesigurnog namještaja.

 Izvor – nekretninebl.com