Kako štediti struju kad pojačano koristimo klima uređaj

Klima-uređaji ovih dana rade punom snagom, te je važno znati kako koristiti klima uređaj s maksimalnom štednjom električne energije.

Pretjerano trošenje električne energije ne samo da više košta, nego i uzrokuje veće izgaranje fosilnih goriva što pridonosi globalnim klimatskim promjenama. Zbog toga je važno znati na koji je način najbolje koristiti klima-uređaj kako bi se maksimalno uštedila električna energija.

Sistem za rashlađivanje prostora najefikasniji je kada radi punom brzinom, a ne kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura cijeli dan. Osim toga, kada klima-uređaj radi punom brzinom bolje će i otjerati vlagu iz vašeg doma.

Električnu energiju možete uštediti i ako termostat na klima-uređaju podesite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od 7 stepeni).

Prema nekim podacima, klima-uređaj troši 3 do 5 posto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu. Za maksimalnu uštedu energije, klima-uređaj ostavite da radi na 26 ili više stepeni Celzijevih dok vas nema kod kuće, piše Zadovoljna.hr