Kako složiti salvete za Božić – kreativne ideje za svečane salvete

Kako složiti salvete za Božić jedna je od onih misli u posljednjem trenutku dok žurite da postavite stol. Međutim, neceremonijalno bacanje ‘servijeta’ može jednako lako pokvariti izgled inače ukrasnog stolnog pejzaža. Naše božićne ideje  kako savijati salvete mogu napraviti suptilnu, ali efikasnu razliku.

 

Kako savijati salvete za Božić

Prstenovi za salvete su prekrasan završni dodir, međutim, nisu vam nužno potrebni da biste kreirali naše lako ostvarive izglede. Jednostavno zamijenite kanap, ili čak lišće odrezano iz vrta, ako tražite način da osigurate svoje salvete. Možete čak i natjerati djecu da vam pomognu.

 

1.Napravite elegantni čvor

 

Foto: Linen Company

 

2. Napravite božićno drvce

 

Stvorite vrhunski praznični ambijent savijanjem salveta u minijaturna božićna drvca. Podrazumijeva se da ovo najbolje izgleda ako koristite salvete zelene boje.

 

3. Kreirajte oblik lepeze

 

Foto: Walton Co

Ako se osjećate otmjeno, isprobajte ovaj oblik lepeze. Jednostavno provucite jedan ugao salvete kroz prsten za salvete i razvucite ostala tri ugla. Položite centralno na tanjir. Zašto ne uskladite svoje salvete i stolnjak kako biste stvorili kohezivne postavke božićnog mjesta ? Ako koristite ispis sa izjavama, udružite se s jednostavnim posuđem i podmetačima u boji.

 

4. Kanap kao ukras

 

Foto: The Fine Cotton Company

Neka bude jednostavno s kockastim presavijenom salvetom vezanom na gornjoj trećini konopcem. Ubacite grančicu mirisnog ruzmarina i za kraj dodajte malu kuglicu.

 

5. Pokušajte s opuštenim štipanjem i povlačenjem

 

Foto: John Lewis & Partners

Ovo je neformalni pristup klasičnog štipanja i povlačenja. Presavijte salvetu na pola i provucite kroz prsten za salvete. Nemojte biti previše dragocjeni u tome da bude uredan. Na kraju, prevucite na jednu stranu postave tako da salveta preklapa ivicu stola.

 

6. Čvor oko pribora za jelo

 

Foto: Future PLC/Laura Edwards

Zavežite salvete u čvor oko pribora za jelo. Stavite na sredinu svakog tanjira tako da krajevi salvete padaju pod uglom. Rukom ispišite imena.

 

7. Neka bude jednostavno za djecu

 

Foto: Ginger Ray

Oduševite djecu i odrasle zabavnim papirnim salvetama napravljenim da izgledaju kao snjegovići. Presavijte bijele salvete na pola i dodajte lice i dugmad pomoću naljepnica. Završite labavim vezanjem crvenom trakom kao šalom.

 

8. Presavijte i vežite špagom

 

Foto: Future PLC

Presavijte veće salvete kako bi uredno stajale na tanjiru. Najlakši način je da presavijete uglove od vrha prema dnu, a zatim lijevo na desno. Ponovite ponovno presavijanje lijevo na desno za posebno velike i kockaste salvete. Osigurajte konopcem, ali nemojte vezivati ​​tako čvrsto da vaši gosti ne mogu otpustiti salvetu da je polože u krilo!

 

9. Drapiranje salveta

 

Foto: Future PLC

Ovo nije lako izvesti a da ne izgledate neuredno. Ali ako radite s platnenim ubrusima, možete ih vješto prevući preko tanjira i da izgledajui zapanjujuće.

 

10. Poentirajte

 

Foto: Future PLC

Za kreiranje ovog izgleda trebat će vam velika četvrtasta salveta. To je kao da pravite papirni avion. Sa salvetom ispred sebe uzmite donji desni ugao, a koristeći donji lijevi ugao kao stožer, provucite salvetu dok ne dođete do donje lijeve do gornje desne dijagonale.Uradite isto iz gornjeg lijevog ugla, kotrljajući se prema dolje. Pričvrstite salvetu na mjesto elastičnom trakom kako bi stvari bile manje komplicirane, a zatim zavežite kanapom i uklonite traku.

 

11. Idite na osnovno skupljanje salvete

 

Foto: Future PLC

Ovo je lako. Palcem i kažiprstom stisnite sredinu salvete, a zatim je provucite kroz prsten za salvete. Ne može biti jednostavnije.

 

12. Složite salvete geometrijski

 

Foto: Future PLC

Uzmite malu četvrtastu salvetu ili veliki kvadrat presavijen odozgo prema dolje, a zatim slijeva nadesno. Okrenite ga prema sebi da formirate dijagonalu, a zatim podvucite lijevi i desni uglovi ispod da biste stvorili ovaj uredan oblik, koji lijepo prikazuje bilo koji monogram ili suptilni motiv.

 
13. Pogodite vrhunac

Napravite male oblike božićnog drvca sa ubrusima koji privlače pažnju. Presavijte u trouglove, a zatim ih raširite tako da salvete stoje. Postavite u sredinu postavki mjesta i dodajte zvjezdicu na vrhu da završite.

 

Foto: Future PLC

 

14. Napravite elegantnu rolnu

Presavijte svoju salvetu na pola i pola ponovo, i okrenite lijevo na desno da biste izgledali uredno. Ukrasite mini ukrasima i rukom ispisanim imenom mjesta.

 

Foto: Future

 

15. Poslužite zajedno

Umjesto da stavljate salvete na svako mjesto, stavite ih u staklenu teglu, emajliranu šolju ili mali lonac za neformalni obrok na bazi švedskog stola. Dodajte pribor za jelo omotan svečanom trakom.

 

Foto: Future

 

16. Ugurajte ga ispod

Uzmite veliku salvetu i presavijte je na pola. Okrenite tako da presavijeni rub bude na dnu. Sada zamislite da tri okomite linije ravnomjerno dijele salvetu. Presavijte desnu stranu salvete na zamišljenu liniju lijevo. Zatim presavijte lijevu ivicu popreko da biste dobili pravougaonik. Preokrenite salvetu i utežite cvijećem ili priborom za jelo.

 

Foto: Future

 

17. Formirajte trougao

Uz male – i papirne – salvete, ovaj jednostavan raspored uključuje samo spuštanje gornjeg desnog ugla prema donjem lijevom. Ako je vaš ubrus lagan, utežite ga grančicom božikovine i bobičastog voća kako biste spriječili da leprša.

 

Foto: Future

 

Kako savijati salvetu za božićno drvce?

1. Uvjerite se da je salveta koju imate dovoljno velika. Trebat će vam kvadrat od najmanje 40 cm. Ispeglajte salvetu prije nego što počnete.

2. Presavijte salvetu na pola i ponovo na pola da napravite kvadrat. Zagladite ga i okrenite ga tako da otvoreni uglovi budu okrenuti prema vama u obliku dijamanta.

3. Okrenite gornji ugao samo prema gore i preklopite odmah ispod vrha dijamanta.

4. Ponovite za sljedeći ugao, presavijte ga tako da sjedne ispod prvog okrenutog ugla.

5. Ponovite za sve uglove tako da budu ravnomjerno poredani. Pažljivo okrenite cijelu presavijenu salvetu.

6. Savijte donji lijevi ugao salvete tako da gornji ugao bude u ravni sa nagibom suprotne strane. Ponovite sa donjim desnim uglom. Ostaće vam tačka na vrhu i na dnu.

7. Opet preokrenite tako da nabori ponovo budu na vrhu. Radeći od vrha do dna, savijte i ugurajte vrhove prema gore i ispod prema vrhu drveta.

Sada ćete imati salvetu u obliku božićnog drvca sa ravnom podlogom.