Kako rasporediti namirnice u frižideru

Ako pravilno posložite namirnice u frižider, one će vam duže trajati i neće se brzo pokvariti. Znači vrlo je bitno da namirnice nakon povratka iz kupovine, ne ubacite u frižider, gdje god ima mjesta, nego da ih posložite po redu gdje trebaju stajati, a hlađenje da podesite na odgovarajući temperaturu.

Najstabilnija temperatura u frižideru se nalazi na gornjoj polici, pa bi bilo poželjno da na toj polici držite namirnice koje su odmah spremne za konzumaciju. Na gornju policu najbolje je staviti ostatke ručka, piće, itd.

Donje police u hladnjaku su najhladnije police, pa su pogodne za držanje jaja, morskih plodova, sirovo meso i mliječne proizvode. Povrće i voće spremajte u posebne plastične posude i odvojite mjesto za njih, a ukoliko u hladnjaku imate određenu hranu sa intenzivnim mirisom, svakako od te hrane stavite jaja što dalje, kako ne bi upila miris.

Nikada u blizini povrća nemojte čuvati kruške, breskve i šljive! Te tri voćke ispuštaju plinove koji ubrzavaju propadanje povrća, pa ih držite podalje ukoliko želite da vam povrće potraje.

Kako bi izbjegli razmnožavanje bakterija u frižideru, vrlo je bitno da namjestite temperaturu hladnjaka, između o i 4 stepena. Ta temperatura će zadržati sve bakterije podalje od namirnica u frižideru.

Najtopliji dio frižidera su vrata u kojima je zbog topline najbolje držati namirnice koje sadrže prirodne konzervanse. U vratima frižidera tako je najbolje spremati majonezu i sok od narandže, ali jaja i mliječne proizvode radije držite dalje od vrata.

Vrlo je važno da frižider ne bude natrpan, te da ostavite prostora među namirnicama, kako bi mogao strujati hladan zrak. U frižider nikada nemojte stavljati kruh, ali mogli bi početi stavljati ulje i orašaste plodove, za koje se preporučuje da ih se čuva u frižideru.

Izvor – savjetnica.com