Kako odabrati kvalitetan kauč

Prilikom odabira kauča, trosjeda ili fotelje važno je da imate na umu koliko osoba će ih koristiti, imate li malu djecu, jeste li tip koji rado mijenja namještaj ili želite da vam traje godinama. Kauč koji će potrajati možete prepoznati pomoću nekoliko važnih detalja.

Osim osnovnih informacija koje su vam potrebne pri odabiru kauča, cijeli je niz važnih stvari koje morate doznati kako biste bili sigurni da će on što dulje trajati.

Budući da takve informacije često ne stoje uz proizvod, u trgovini morate biti uporni i pitati prodavača baš sve što vas zanima.

Okvir kauča

Čvrst okvir jedna je od najvažnijih stavki kod odabira kauča jer inače riskirate iskrivljenu plohu za sjedenje ili čak raspadanje spojeva. Tako će na primjer kauč s okvirima od borovine biti povoljniji ali nakon otprilike pet godina će se savijati jer je to mekano drvo.Bolji su izbor hrast ili bukva jer su izdržljiviji, a okviri od plastike i sličnih materijala nisu preporučljivi jer postoji mogućnost da napuknu.

Što se nogica tiče, one bi trebale biti pričvršćene, a ne lijepljene. Da biste testirali čvrstinu okvira, možete podignuti jedan ćošak kauča, a ako se onaj nasuprot diže jednakom visinom, znači da je sve u redu. Ako drugi kraj visi, čvrstoća je upitna.

Način spajanja

Kod okvira također je bitno na koji su način i čime spajani. Bilo koji tip drvenih klipova, željeznih ili plastičnih vijaka je u redu, ali slabi spojevi sa spajalicama nikako ne mogu biti dovoljno kvalitetni. One mogu dodatno učvrstiti spojeve, ali ne mogu biti jedine.

Opruge

Bez njih se ne može, a obično se radi o sistemu čeličnih opruga. Veći broj opruga znači bolju pokretljivost i udobnost dok se odmarate ili opušteno čavrljate s prijateljima i uobičajeno je da budu pokretljive u osam smjerova. Stoga se svakako raspitajte kako su postavljene, ali i sjednite više puta kako biste procijenili je to tip udobnosti koji vam odgovara.

Izvor – tportal.hr