Kako očistiti mašinu za pranje sudova – stručni savjeti za svjetlucavo posuđe

Naše mašine za pranje posuđa imaju mnogo akcije i često pretpostavljamo da će ovaj vrijedni kuhinjski aparat brinuti o sebi. Nažalost, to obično nije slučaj, pa je neophodno znati kako očistiti mašinu za pranje sudova.

Ove vjerne mašine sakupljati će ostatke hrane i ostatke sapuna tokom vremena. Da li ste znali, na primjer, da svakog mjeseca 1 kg masnih ostataka prođe kroz mašinu za pranje sudova?

Pružajući mu mjesečnu uslugu s najboljim proizvodima za čišćenje, stvari će raditi ispravno, sprječavajući mirise i pribor za jelo i posuđe koje jednostavno nije 100% čisto.

 

 

Kako očistiti mašinu za pranje sudova

Morat ćete pažljivo očistiti svaki dio vaše mašine za pranje sudova kako biste osigurali da ona nastavi da radi efikasno. ‘Redovno čišćenje filtera u postolju vaše mašine za pranje sudova je ključno’, komentira Smegova kućna ekonomistica, Clare Edwards.

‘Ovo skuplja čestice hrane i ostatke i ne samo da može proizvesti miris ako se ne čisti, već će i smanjiti performanse mašine za pranje sudova.’ Clare također preporučuje da s vremena na vrijeme uklonite prskalice kako biste ih očistili zasebno. Ovo će vam omogućiti da uklonite sve koštice voća ili male čestice hrane koje su se možda uhvatile u mlaznicama tokom ciklusa. ‘Da biste mašinu za pranje sudova temeljito očistili, možete kupiti sredstvo za čišćenje koje uklanja i masnoću i mirise. Međutim, nekoliko kriški limuna dodati u korpu ili poslužavnik za pribor za jelo pomoći će da se osvježi.’

Šta će vam trebati

  • listovi starih novina
  • bijelo sirće
  • vruća voda sa sapunom ili otopina sirćetne vode
  • šiljati alat, kao što je ražanj, čačkalica ili pinceta
  • stara četkica za zube
  • krpa od mikrovlakana

 

Korak po korak

1. Pokrenite toplo pranje sa šoljicom belog sirćeta
Prvo uklonite prljavo posuđe. Jednu šolju napunite bijelim sirćetom i stavite je u mašinu za pranje sudova, a zatim pokrenite toplo pranje.

Kada završite, potpuno otvorite vrata mašine za pranje sudova. Položite neke stare komade novina na pod oko mašine za pranje sudova kako biste izbjegli kaplje.

2. Uklonite police, filter i držač pribora
Uklonite police, sve dijelove filtera i držač za pribor. Ostavite ih da se namaču u vrućoj vodi sa sapunom.

3. Očistite ostatke hrane
Stavite gumene rukavice i dobro pogledajte u mašini za pranje sudova u potrazi za bilo kakvom hranom ili drugim ostacima koji bi se mogli sakriti, kaže Mark Smithson, izvršni direktor Marks Electrical -a . Izvadite ga u kantu. Zatim provjerite filter mašine za pranje sudova i unutar malih rupa iz kojih voda prska.

Ako se nešto zaglavilo u ovim pukotinama, upotrijebite četkicu za zube da to pomaknete. Zatim upotrijebite čistu krpu od mikrovlakana, dostupnu na Amazonu , da obrišete prskalice i bočne stijenke.

4. Koristite sodu bikarbonu
Kao dodatni korak, izmjerite posebnu šolju sode bikarbone i pospite je po dnu mašine. Kada to učinite, možete ponovo pokrenuti mašinu za pranje sudova, ali na kraćem ciklusu. Soda bikarbona je odlična za uklanjanje tvrdokornih ostataka koji su ostali od otpada hrane.

5. Obrišite vrata mašine za pranje sudova
Očistite oko gumene trake skroz oko vrata i obrišite sve otiske prstiju na vanjskoj strani vrata. Pomiješajte sapun i bijelo sirće sa toplom vodom kako biste napravili nježno rješenje koje će biti bezbedno za svaku površinu mašine za pranje sudova.

Krpicom od mikrovlakana obrišite otopinu preko površine vrata, kontrolne ploče i ručki, a zatim je osušite posebnom krpom kako biste izbjegli bilo kakve pruge.

6. Završni korak
Vratite čiste uklonjive police u mašinu za pranje sudova i sipajte šolju soli za mašinu za pranje sudova u filter i pokrenite ga u ciklusu ispiranja da završite dubinsko čišćenje.

 

‘Uprkos vrućoj vodi i deterdžentu koji prolaze kroz njih, mašine za pranje sudova će prestati da funkcionišu tako efikasno i postaće leglo klica i bakterija u vašem domu ako ih zanemarite’, kaže Mark Smithson iz Marks Electrical-a. ‘Kako biste izbjegli bilo kakve neugodne mirise i zadržali vaše tanjire blistavim, rutinsko čišćenje svakog mjeseca pomoći će u sprječavanju nakupljanja ostataka hrane, sapuna i masnoće u unutrašnjosti stroja i na kraju produžiti vijek trajanja ovog skupog uređaja.’

 

 

Kako očistiti odvod iz mašine za pranje sudova

Izvucite donju rešetku i pogledajte pod mašine za pranje sudova, posebno odvod, i uklonite sve naslage. Koristeći četkicu za zube i višenamjensko sredstvo za čišćenje, dobro izribajte odvod, a zatim isperite. Ako mašinu ne stavljate odmah, isperite posuđe prije stavljanja kako se hrana ne bi osušila na njemu. Stručnjak za čišćenje Lynsey Crombie preporučuje da mašinu za pranje posuđa poprskate sirćetom kada je prazna.Alternativno, sipajte šolju sirćeta na dno i povremeno krenite po normalnom ciklusu kako biste očistili sve čestice hrane koje su se nakupile.

 

Kako promijeniti so u mašini za pranje sudova – i zašto

Zar vaše posuđe ne izlazi tako blistavo kako biste očekivali? Rješenje bi moglo biti dodavanje više soli za mašinu za pranje sudova u mašinu. So u mašini za pranje sudova omekšava vodu koja teče u mašini i sprečava nakupljanje kamenca – uzroka ovih dosadnih tragova.

Čak i meka voda sadrži kalcijum i magnezijum, koji mogu dovesti do stvaranja kamenca ako se nagomilaju, upozorava stručnjak za čišćenje Kelly @mrs.ds.cleaning.reviews . Vaša mašina može imati lampicu koja se pali kada je potrebno dopuniti so, pa pripazite na ovo.

 

Gde da stavim so za mašinu za pranje sudova?

U odeljak za omekšivač može se dodati so za mašinu za pranje sudova. Ovo se obično nalazi pored odvoda na dnu vaše mašine za pranje sudova (a ne na vratima). Često mu se pristupa preko poklopca na navoj.

 

Kako očistiti filter u mašini za pranje sudova

Uklonite cilindrični dio filtera i ravni metalni okvir i uklonite sve veće ostatke hrane. Zatim potopite u vruću vodu sa sapunom.

Koristite četkicu za zube i/ili čačkalicu da uklonite svu hranu koja se zaglavila u rupicama. Uvjerite se da je potpuno suv pre nego što ga vratite u mašinu za pranje sudova.

 

Koliko vam je soli za pranje sudova potrebno?

Neke mašine dolaze sa posebnim komadom papira koji možete koristiti za testiranje tvrdoće vode. Na osnovu rezultata tog testa, vaše uputstvo za upotrebu će preporučiti koliko soli treba dodati svaki put.

Ako ne, jednostavno dodajte odgovarajuću količinu soli prema preporuci na pakovanju soli. Koristite lijevak da olakšate posao. Prije sljedećeg pranja, pokrenite pretpranje kako biste se riješili soli koja je možda pobjegla iz odjeljka za omekšivač. Sada ste spremni za polazak!

 

Kako promijeniti sredstvo za ispiranje u mašini za pranje sudova – i zašto

Dok so uklanja kamenac, sredstvo za ispiranje u osnovi osigurava da voda ne ostane na vašem posuđu i staklenom posuđu. Ostaci vode mogu ostaviti tragove, ali sredstvo za ispiranje to sprečava tako što sprečava da se kapljice vode “zalijepe” za vaše posuđe.

 

Gdje da stavim sredstvo za ispiranje mašine za pranje sudova?

Odjeljak za sredstvo za ispiranje obično ćete pronaći na vratima mašine, blizu mjesta gdj e stavljate tablete. Polako sipajte sredstvo za ispiranje dok se odeljak ne napuni. I to je to. Vaša mašina će obaviti ostatak posla, kontrolišući koliko sredstva za ispiranje dodaje pranju u zavisnosti od ciklusa.

Naravno, potrebno je malo masti za laktove, ali uložite malo truda i bićete nagrađeni mašinom za pranje sudova koja će duže raditi efikasno.