Kako izgleda kolekcija koju su za IKEA-u radile migrantkinje

IKEA svako malo iznenadi saradnjom sa nekim zvučnim imenom. Danas, na svjetski dan izbjeglica, pravo je vrijeme da napišemo nešto o saradnji koja ima mnogo veći značaj, a nastala je u saradnji sa Fondacijom Jordan River. U sklopu ove saradnje žene iz Jordana i migrantkinje su izrađivale kolekciju za ovaj brend.

Kako su objasnili, ovom saradnjom obezbijeđen je posao, sa redovnim prihodima, za oko 100 žena koje koriste svoje tradicionalno umijeće izrade predmeta za dom, a koji će se prodavati u IKEA prodavnicama.

Kolekcija pod nazivom “TILLTALANDE” se sastoji od ukrasnih jastučnica i vunenih beduinskih staza za pod, koje su ove žene izradile koristeći tradicionalne tehnike i znanja, a kojima je dodat prepoznatljivi modernizam IKEA-e.

“Izrada beudinske vunene prostirke je delikatna umjetnost. To umijeće naučila sam od svoje majke. U svaku stazu je utkana naša strast i težak rad, ali je i oda našem nasljeđu” kazala je Amneh Al Gawanmehm jedna od učesnica ovog programa.

IKEA Tilltalande kolekcija

Ovi prelijepi dekorativni komadi sadrže ručno vezene detalje, pom-pomove, jarke boje i druge elemente simbolične za ovo podneblje. Plan IKEA-e i Fondacije je da do sljedeće godine uduplaju broj žena uključenih u projekat, a ova kolekcija će biti ekskluzivno dostupna u IKEA prodavnici u Brooklynu.

ikea saradnja izbjeglice