Modričanin okitio kuću sa 10.000 lampica

U Garevcu kod Modriče ovih dana sija kao u Las Vegasu, a kuća Dragutina Ignjatovića – Gutija vidi se još iz daleka jer je okitio sa čak 10.000 šarenih novogodišnjih sijalica.

Svi rubovi kuće, od poda do samog vrha, gdje se spajaju posljednji crjepovi – sve je ukrašeno lampicama.

Dragutin je kuću ovako uredio polovinom decembra, sijalice pali čim se smrači i gasi sa prvim jutarnjim svjetlom. U šali kaže da je svaki sport skup, a njega njegov godišnje košta stotinjak maraka.

“Račun za struju bude veći za oko 35 maraka nego inače, ali ne brinem ja za struju jer ovo obožavam. Nije mi skupo koliko god da dođe. Svake godine dokupim i nove sijalice od deset metara i sljedeće zime će sve izgledati još ljepše jer planiram postaviti više lampica”, kaže Dragutin.

20180112104334475222

Priča da kuću ovako kiti već deset godina, a posljednje tri penje se i na krov. Samo raspetljavanje kablova sa lampicama traje oko dva sata, a tek postavljanje zahtjeva vrijeme i spretnost.

“Treba napomeniti da je vrlo komplikovano sve to spojiti, treba dosta vremena da se lampice zategnu po krovu i treba dosta produžnih kablova”, objašnjava Dragutin, koji sijalice skuplja godinama, neke su već deset zima obasjavale kuću, pa ako se i pokvare, on ih popravlja. Nema bacanja.

Njegove šarene sijalice uljepšavaće šor još koji dan i onda slijedi skidanje, a za naredne zime već kuje planove – da okiti i dvorište, skupi 30.000 lampica i da ovu svoju blještavu strast snimi dronom, iz svih uglova.

(mojamodrica.info)