Kako izgleda brza gradnja kuće od drvene cigle

kuca od drvene cigle

Francuski Brikawoood je konstruktivni sistem zasnovan na drvenim blokovima koji dozvoljavaju brzu gradnju objekata bez upotrebe eksera, šrafova ili lijepkova.

cigla od drveta

Ovi blokovi su posebi jer su potpuno razgradljivi, svaki blok se sastoji od četiri drvena dijela – dva bočna i dva poprečna dijela koja kada se spoje u blok, a potom i zajedno u cjelinu sa drugim blokovima, čine krutu konstrukciju sposobnu da nosi zadato opterećenje.

cigla od drvenih blokova

Kuća sazidana ovakvim sistemom je dobro termički i zvučno izolovana, a pritom može bez problema da se nosi sa seizmičkim opterećenjima. Zahvaljujući ovakvoj gradnji, u kući je konstantna temperatura između 19 i 21 stepen.

Između drvenih blokova ubacuje se izolacija po želji klijenata, a to može biti drvena piljevina, vuna ili celulozna vata.

Brikawood_ArchDaily5

Koja god se varijanta izabere, ova kuća zadovoljava pasivne standardne izgradnje sa potrošnjom energije od 12kWhep/m² na godinu dana. Zahvaljujući ovakvoj gradnji, u kući je konstantna temperatura između 19 i 21 stepen.

Brza gradnja

Najbolje od svega je što izgradnja objekata na ovaj način dozvoljava daleko bržu gradnju nego zidanjem klasičnim opekama ili blokovima pošto nema maltera, ljepila, šrafova ili eksera.

Kao što ste se vidi na snimku, cijela kuća u Francuskoj podignuta je za svega par dana.