Kad stan podsjeća na hodnik: Dobro uređen dug, a uzak stan

Ako mislite da je nije lako uređivati mali ili veliki prostor vjerovatno nikad niste razmišljali o stanovima koji su dugi, a uski.

Pored toga što je takav prostor neuobičajan i nepraktičan, obično je slabije osvijetljen, tako da je efekat tunela još više izražen.

Ovdje imamo dobar primjer uređena jednog takvog stana, inače skromne kvadrature od 38 kvadrata. Za dizajn enterijera bila je zadužena arhitektica Ksenija Bobrikova koja je imala zadatak prema želji vlasnika, a to je da stan izgleda kao dobra hotelska soba.

Dva glavna dijela stana povezuje uski hodnik s ulaznim vratima, a kupatilo se nalazi pored ulaza. Kako bi smanjila efekat fragmentovanog prostora, Ksenija je predložila proširenje otvora između hodnika i kuhinje, čak i na uštrb činjenice da će vrh stola malo stršati iza luka.

Veliko ogledalo na ulazu u kuhinjsku zonu pomoglo je pri prelazu, a hodnik je, uprkos skromnoj veličini, iskorišten maksimalno za odlaganje stvari.  Ormar ugrađen u pregradu na granici s kupatilom dovoljno je velik za smještaj svih stvari vlasnika.

Širi prostor je iskorišten za dnevni boravak i spavaću sobu. Kombinacija dvije zone u jednu bila je moguća pomoću udobnog kauča na sklapanje i mirne palete boja.

U prvi dio prosotora je smješten kauč preko puta kojeg je zidni media sistem sa policama, dok je u nastavku dobro osvijetljen kutak sa udobnom foteljom i policama.

S druge strane, u produžetku kuhinje nalazi se suptilno odvojne pomoću čeličnih šipki, koje zbog sjaja daju dašak luksuza, improvizovani radni prostor sa stolom i ormarom za odlaganje dokumenata i ostalih stvari.

 

dug i uzak stan

Bobrikova je s paletom boja išla na sigurno, te koristila bijelu, razne nijanse bež, sive i smeđe boje.