Kako napraviti kućni bar koji je ujedno funkcionalan i fantastičan

Ekskluzivniji od VIP sobe, potpuno opremljen i dekadentno dizajniran bar kod kuće brzo je postao jedan od najtraženijih zahtjeva klijenata za dizajnere – i to s pravom. Ušuškani u udubljenje ili u posebnom prostoru, ovi luksuzni dodaci omogućavaju intimna okupljanja, a istovremeno daju dozvolu da se pomjeraju estetske granice sa šarenim materijalima, dramatičnim shemama i dodacima s puno osobnosti.

 

FOTOGRAFIJA: RYAN KURTZ

 

“Ne želimo da se bar osjeća kao kafeterija na kraju vaše dnevne sobe,” kaže dizajner Miles Redd, čiji unutrašnji prostori iskaču odvažnim potezima boja i raskošnim ukrasima. Kako bi prikrio sudopere, frižidere i druge funkcionalne elemente, on predlaže privlačenje oka skulpturalnim dodacima, poput šarenih nadstrešnica. „Takođe volim dobro kuriran, dobro stilizovan sto za piće – oni mogu učiniti da tužni prostori odmah postanu topli i prijatni.”

FOTOGRAFIJA: DOUGLAS FRIEDMAN/TRUNK ARCHIVE

 

Dizajner Bryan Graybill zalaže se za odlazak bez da bi se ljudima omogućio prostor za lutanje.  Često barska stolica može biti tako arhitektonska i cool, ali ne želite da sjedite tamo duže od dvije minute, zato prvo morati paziti na udobnost.

Ambijent je krajnji cilj u području bara, a pravi spoj rasvjete je ključan – od diskretnih zavjeta do privjesaka koji daju izjavu. Ogledala i reflektirajući materijali pojačavaju i poboljšavaju svaki izvor svjetlosti.

William T. Georgis voli koristiti ogledala za stvaranje “filmskog iskustva”, kolažirajući odraze ljudi s ukrasnim etiketama duhova, čak i jednom stvarajući mrežu refraktivnih prizmi inspiriranih palatom iz 19. stoljeća u Istanbulu.

Metalne šipke su popularne kao  i kamene površine, posebno rijetki mermer i oniks, koji su i dalje  popularni bez obzira koliko ih je teško održavati. Da bi sve izgledalo savršeno oprema je ta koja daje posebnu čar vašem kućnom baru.