Jednostavno, s naglaskom na boji

Police su neizostavan element bilo kojeg prostora dnevnog boravka, trpezarije, kuhinje ili spavaće sobe. Svojom postavom mogu biti neprimjetne, ali trendovi ističu police kao važan i naglašen element u prostoru.

Trendovi sa sajmova

Svake godine na sajmovima se mogu vidjeti nove, inovativne ideje za police. Mnoge od njih ne zažive, ali postoji nekoliko trendova za koje možemo reći da se podrazumijevaju kada su u pitanju police u savremenim prostorima. Jedan od njih jeste da su dekorativna i funkcionalna uloga polica potpuno neodvojive i bespotrebne jedna bez druge. Zato, treba voditi računa da se ne prave pogrešni izbori poput glomaznih polica u skučenim prostorima ili otvorenih polica kada su nam prijeko potrebne zatvorene police.

polica-univer

Kako bi se postigla što veća dekorativnost, mnogi proizvođači kombinuju tri ili četiri različite boje ili teksture na jednom komadu namještaja. Tako se jednostavni modeli polica izrađuju u kombinacijama kontrastnih boja, kao što su lila i zelene, ili srodnih nijansi plave i teget. Ove jarke nijanse umiruju dijelovi u bijeloj, crnoj ili teksturi drveta.

S obzirom na to da su boje dominantne na ovim komadima, njihov oblik je sveden i jednostavan, ali nikako monoton. Takođe, moderne police su sastavljene uglavnom iz kvadratnih i pravougaonih formi, eventualno s nestandardnim rasporedom fronti.

FURNIT~1

Neobični modeli polica koji su se mogli vidjeti na ovogodišnjem Sajmu namještaja u Milanu su police pastelnih nijansi koje se kače na plafon.

Police su sve češće bez vidnih ručkica, a za otvaranje se koriste push mehanizmi. Izbacivanje klasičnih ručkica iz upotrebe se može zabilježiti kao još jedan trend u proizvodnji namještaja.

police-5

Pojedinačne police

Zid biblioteka takođe je izrazito trendovski element. Njegovim postavljanjem u prostor i kombinovanjem sa drugim elementima ne možete pogriješiti, jer se veliki broj pojedinačnih polica doživljava kao cjelina.
Poželjno je kombinovati sa zatvorenim elementima zbog praktičnosti održavanja.

nuvola_rossa_gallery10

Prednost svakog poličara, nezavisno od oblika i pozicije, je što možete mijenjati njegov sadržaj, prema željama i potrebama, pa tako mijenjati i ugođaj i efekat u prostoru. Ova jednostavna i jeftina dekoracija unijeće promjene i ljepotu u svaki prostor.

Polica u prostoru može poslužiti i kao konzumna ploča uz sjedeću garnituru. Korist je višestruka – osim dodatnog prostora za odlaganje stvari, element sjedenja dobiće i vrlo zanimljiva “leđa”, koja će vizuelno obogatiti prostor i omogućiti smještaj dodatnih stvari. Ovakvim se elementima koristite u većim prostorima, kako ne biste dobili efekat pretrpanosti.

Polica kao zid

Ako su elementi namještaja u prostoru jednostavnih linija, preporučljivo je postaviti samostojeći poličar, a ako je vezan uz zid, može biti i nepravilne forme.

yellow-book-case

Police mogu poslužiti i kao transparentne pregrade i tako na zanimljiv način oplemeniti prostor. U ovakvim postavama polica se doživljava kao zid pa nije preporučljivo koristiti previše dinamične ili naglašene forme. Dovoljna je igra dimenzijama samih polica, ne naglašavajte ovakvu policu dodatnim bojama ili igrom materijala, jer će ionako na njima biti dosta predmeta.