Tapete sa zlatnim detaljima su apsolutni hit ove godine

Zidna obloga koju odaberete može učiniti da soba izgleda veća, toplija i svjetlija, pa čak može sakriti i sve nesavršenosti koje dugo pokušavate da sakrijete od očiju javnosti. Ukoliko tražite brz, efikasan i prilično isplativ način da renovirate svoj prostor – možda je vrijeme da razmislite o tapetama.

 

Svi znamo da boje utiču na raspoloženje – kako ljudi, tako i prostora. Primjera radi, meke hladne boje sugerišu mir, dok su intenzivne hladne boje svježe i dramatične. Tople boje – crvena, žuta i narandžasta – opravdavaju svoje ime i zapravo čine da se ljudi osjećaju toplije. Što je boja intenzivnija, to će više uzbuđenja dati prostoriji, a složićete se da to baš i nije uvijek moguće izvesti farbanjem zidova. Pogađate: tapete su savršen način da unesete malo boje u svoj dom.

 

U prostoriji okrenutoj prema sjeveru, tamnom hodniku ili prostoru bez prozora, potražite tapete koje će reflektovati svjetlost po prostoriji, kao što su šare svjetlih boja i one sa metalnim ili glatkim površinama. Tamne boje apsorbuju svjetlost, čine da zidovi izgledaju bliže, a prostorija manja, dok teksturirane površine takođe imaju tendenciju da zid izgleda tamnije.

Tapete sa teksturom mogu sakriti ili zakamuflirati nesavršenosti zidova tako što simuliraju izgled mermera, drveta, tkanine, pa čak i životinjske kože. Uzorak sa slojevitim dizajnom takođe stvara percepciju teksture. Za formalniji izgled, izaberite velike šare sa dramatičnim bojama, i obrnuto: ako želite zabavan, svjetao stil, izaberite male motive koji su otvoreni i pravilno raspoređeni.

 

Male šare stvaraju osjećaj prostranosti, dok one veće čine sobe intimnijim. Da bi prazna soba izgledala namješteno, izaberite velike šare sa svejtlim bojama i tamnijom pozadinom. No, šta god da odlučite, nikako ne odustajte od pokušaja da stvorite savršenu ravnotežu u šarama. Jer, znate i sami: soba bez šara može djelovati dosadno i sterilno, dok ona sa previše šara može djelovati haotično. Ni jedna ni druga opcija ne zvuče baš primamljivo, zar ne?