Iskorišteni štapići za jelo pretvoreni u prekrasan kućni dekor

Kompanija ChopValue sakuplja upotrijebljene štapiće za jelo iz restorana u Vancouveru u Kanadi i pretvara ih u razne predmeta za kuću, od podmetača za čaše do polica.

Cilj je reciklirati drvene i bambusove štapiće koji bi se inače bacale u smeće nakon jednog obroka.

“Želimo da pokažemo koliko nedovoljno iskorišćenih resursa imamo u urbanom okruženju. Nismo umjetnici ili ekolozi – to je održivi poslovni pristup”, rekao je osnivač kompanije Felix Böck.

5935c5122200003d00c6c62c

ChopValue svake sedmice preuzima odbačene štapiće za jelo iz 65 lokalnih restorana koji ih prikupljaju u kantama. Od lansiranja u julu prošle godine, kompanija je reciklirala oko 2,5 miliona štapića a trenutno sakuplja oko 250.000 štapića sedmično.

Štapići za jelo predstavljaju jedan od primjera mnogih proizvoda za jednokratnu upotrebu – poput slamki ili plastičnih čaša zbog čijeg se rasipništva često žale zaštitnici životne sredine. Sam Vancouver baca najmanje 100.000 štapića u smeće svaki dan, prema ChopValue web stranici.

CV-StartSet2White-1-600x600

Dok se neke stvari koje se bacaju recikliraju, većina ih završava na deponijama gdje se raspadaju i otpuštaju stakleničke plinove koji doprinose klimatskim promjenama.

Većina štapića od drveta ili bambusa se relativno brzo raspadne – šperploča se raspada za oko jednu do tri godine. Ali, kada bacate predmete nakon samo jedne upotrebe, takođe rasipate svu energiju koja se koristi za proizvodnju i transport.

Kabuni_Product-4-600x600

“Samo zato što je to drvo ili bambus ne znači da ga možete samo baciti”, rekao je Böck za HuffPost.

ChopValue koristi svoj vlastiti specijalizovani proizvodni proces za pretvaranje štapića u police, podmetače i ostale predmete koji se prodaju na njihovoj web stranici.

Cijene proizvoda na ChopValue web stranici kreću se od 35 do 265 dolara.

CV-Coaster2White-1-600x600