Impresivno sjedište BEEAH grupe otvoreno je u Sharjahu, UAE

Novo sjedište BEEAH Grupe u Sharjahu , UAE, otvoreno je u srijedu, 30. marta  dr. Sheikh Sultan bin Muhammad Al Qasimi, vladar Sharjaha.

Napajano svojim solarnim nizom i opremljeno tehnologijama nove generacije za operacije prema LEED Platinum standardima, novo sjedište je dizajnirala Zaha Hadid Architects (ZHA) kako bi se postigla neto nula emisija. Sjedište je upravljački i administrativni centar grupe koji postavlja novo mjerilo za buduća radna mjesta.

 

Sa svojom dvostrukom strategijom održivosti i digitalizacije, BEEAH Grupa radi u šest ključnih industrija koje uključuju upravljanje otpadom i recikliranje, čistu energiju, savjetovanje o okolini, obrazovanje i zelenu mobilnost.

Sjedište je najnovija prekretnica za BEEAH Grupu jer nastavlja sa pionirskom inovacijom za Sharjah i širom svijeta, uspostavljajući bazu operacija za grupu kako bi se diverzificirala u nove, kritične industrije za budućnost. Sa svojim novim sjedištem, BEEAH pokazuje kako tehnologija može povećati održivi uticaj i na kraju poslužiti kao nacrt za buduće pametne, održive gradove.

Utjelovljujući ove principe, dizajn sjedišta odgovara svom okruženju kao niz međusobno povezanih ‘dina’ orijentisanih i oblikovanih tako da optimiziuju lokalne klimatske uslove. Ugrađen u kontekst pustinje Al Sajaa u Šardži, dizajn odražava okolni krajolik oblikovan prevladavajućim vjetrovima u konkavne pješčane dine i grebene koji postaju konveksni kada se ukrste.

Osiguravajući da svi unutrašnji prostori imaju dovoljno dnevnog svjetla i pogleda uz ograničavanje količine stakla izloženih jakom suncu, dvije primarne ‘dine’ sjedišta smještaju odjele za javnost i upravljanje zajedno sa administrativnom zonom koja se međusobno povezuje preko centralnog dvorišta, definirajući oaza unutar zgrade koja je sastavni dio njene strategije prirodne ventilacije.

Posjetioci ulaze ispod kupole visoke 15 metara koja dodatno poboljšava prirodnu ventilaciju i omogućava pasivnom dnevnom svjetlu da uđe u zgradu. Osim centralnog dvorišta i kancelarije otvorenog tipa, sjedište uključuje pametne sobe za sastanke, impresivni centar za posjetioce i auditorijum.

Sjedište BEEAH-a od 9.000 m² ima održivost u svojoj srži s visokim postotkom lokalno nabavljenih materijala i opremljeno je tehnologijama spremnim za budućnost kako bi se omogućilo poslovanje po LEED Platinum standardima uz neto nultu emisiju i minimalnu potrošnju energije.

Ploče ojačane staklenim vlaknima smanjuju sunčevu svjetlost, dok hlađenje ploča i stakla reguliše unutrašnju temperaturu za optimalnu udobnost. Tretman vode na licu mjesta filtrira otpadnu vodu kako bi se smanjila potrošnja, a solarna farma puni Tesla baterija  zadovoljava potrebe zgrade za energijom tokom svakog dana i noći.

Iskustvo zaposlenih uključuje beskontaktne puteve, virtuelnog konsijerža, pametne sobe za sastanke i prateću aplikaciju koja automatizuje svakodnevne zadatke. Pametni sistem upravljanja zgradom automatski prilagođava osvetljenje i temperaturu u zavisnosti od popunjenosti i doba dana. Sobe su također opremljene za scenarije rada na daljinu i hibridni rad sa moćnim alatima za saradnju.

Manifestirajući BEEAH-ove dvostruke stubove održivosti i digitalizacije, novo sjedište ZHA-e je važno dostignuće za BEEAH Grupu, signalizirajući njen rast od kompanije osnovane da se proaktivno bavi pitanjima okoliša u Sharjahu, UAE, u međunarodnu grupu s poslovima u industrijama koje su kritične do realizacije održive budućnosti.

Nakon međunarodnog konkursa za dizajn 2013. godine, Zaha Hadid i njen tim u Zaha Hadid Architects dobili su zadatak od BEEAH-a da dizajniraju svoje novo sjedište koje bi ostvarilo neto nultu emisiju i bilo integrirano s tehnologijama sljedeće generacije kako bi se postigao novi standard za udobnost i saradnju zaposlenika.

ZHA je isporučio sjedište BEEAH-a u suradnji sa inženjerima održivosti i konsultantima Atelier Ten i Buro Happold, projekt menadžerima Matthews Southwest, građevinskim izvođačem Al Futtaim Construction i MEP inženjerima Al Futtaim Engineering. Tehnologije pametnih zgrada od strane Microsofta, Johnson Controls i EVOTEQ, BEEAH Digital poduhvata.