IKEA donosi kolekciju ulične umjetnosti

Zanimljiva djela talentovanih kreativaca mogu se naći i u vašem domu – zahvaljujući IKEA idejama za uređenje životnog prostora.

„Uobičajeno je mišljenje kako umjetnost ima ograničenja, kako je namijenjena bogatoj nekolicini te da se može vidjeti jedino u muzejima i galerijama. Mi u kompaniji IKEA smatramo da umjetnost pripada u domove svih ljudi. Novom kolekcijom ulične umjetnosti želimo je učiniti dostupnom većini i promijeniti uvriježeno mišljenje kako moraš biti bogat da bi kupio nešto jedinstveno“, pojasnio je Henrik Most, kreativni voditelj projekta ‘Street art’.

IKEA je zato okupila 12 uličnih umjetnika iz cijeloga svijeta koji su kreirali 12 jedinstvenih postera sa ciljem stvaranja boljeg svakodnevnog života za sve one koji vole umjetnost i žele je imati u svome domu.

hamJohn-Crash-Matos--521x790

Kreativci zaslužni za ograničenu IKEA kolekciju dolaze sa svih strana svijeta, a inspiracija im je raznolika. Među djelima koja čine ograničenu kolekciju nalazi se posterJohna Crasha Matosa koji je inspiraciju crpio iz grada u kojem živi – New Yorka, dok je feminizam tema radova Caroline Falkholt aka Blue iz Švedske.

hamCaroline-Falkholt-aka-Blue-790x527

Djelo Brazilca Hamiltona Yokote aka T-Freaka prikazuje osobu koja vjeruje u svoje snove i ne želi odustati od potrage za srećom, a umjetnica ELLE, koja dolazi iz San Francisca, bila je inspirisana psihodeličnim posterima 70-ih godina prošloga vijeka. Nikola i Ivan Gajić iz Srbije, koji čine umjetnički dvojac Sobekcis, izradili su apstraktno i figurativno umjetničko djelo, a Chen Yingjie aka Hua Tunan iz Kine u svojem je djelu koristio orla koji predstavlja hrabrost i slobodu uličnih umjetnika.

hamNikola-i-Ivan-Gajic-aka-Sobekcis-527x790

Izvor – elle.hr