NEUROARHITEKTURA Pet načina da vam u kući vlada sreća

Unutrašnje uređenje i atmosfera doma snažno utiču na naše svakodnevno raspoloženje i život. Iako se korišćenje neuroarhitekture prilikom uređenja objekta odnosi uglavnom najavne ustanove, to ne znači da takve savjete ne možemo primjeniti i u svom domu kako bismo se osjećali mirno, srećno i opušteno.

Donosimo vam pet načina kako da korišćenjem savjeta neuroarhitekture svoj dom pretvorite u oazu sreće  i mira.

Svjetlost – Dok bi prostorije poput kuhinje i dnevnog boravka trebale obilovati dnevnim svjetlom, za spavaću sobu je važniji mrak jer čak i mala količina svjetla (npr. koje odašilju elektronički uređaji) može omesti lučenje melatonina. Bez tog hormona pospanost ne nastupa u vrijeme prikladno za spavanje, zbog čega ostajemo budni duže i propuštamo vrijedan dio sna. Stoga, dobro zamračite prostoriju u kojoj spavate, a televizor i ostale električne uređaje premjestite u drugu prostoriju.

Oblici – Istraživanje s Harvarda pokazalo je da u prostorijama s namještajem ravnih i strogih linija te oštrim ukrasnim predmetima osjećamo opasnost i negativnost. Nasuprot tome, namještaj ili ukrasi zaobljenih linija stvaraju osjećaj ugode i zadovoljstva. Studija s Kalifornijskog univerziteta čak je pokazala da zaobljeni namještaj i dekoracije jače stimulišu moždanu aktivnost od pravougaonih. To ne znači da trebamo urediti stan prema katalogu iz 70-ih godina, dovoljno je da nekoliko detalja bude zaobljenih linija, primjerice, da na pravougaoni stolić stavite okruglu vazu ili okruglim jastucima ublažite ravne bridove kauča.

Urednost – Zbog neprestanog i kompleksnog procesa odlučivanja naš se mozak može iscrpiti i zbog umora početi odabirati jednostavnije opcije, primjerice, naručivanje jela iz restorana umjesto kuhanja. Kako bismo mu olakšali, dovoljno je smanjiti broj svakodnevnih sitnih odluka. Pobrinite se da vam odjeća bude urednije složena u ormaru da biste lakše odlučili što obući i redovno pospremajte kako  ne biste svaki dan zamarali raščišćavanjem nereda i traženjem stvari.

Zazelenite dom – Svježe cvijeće, pa čak i slike prirode, smanjuju stres i poboljšavaju koncentraciju. Ako vam cvijeće „ne ide od ruke“, a svejedno biste voljeli zazeleniti dom, mirni i zeleni ljiljan, aloja i sabljica (svekrvin jezik) lako se održavaju, a prema NASA-inom istraživanju, te su biljke i odlični čistači zraka.

Promjene – Kako biste sebi ili svom djetetu poboljšali moć učenja, povećali plastičnost neuronskih veza i poboljšali raspoloženje, svake godine u domu napravite veću promjenu – popravite ono što je dotrajalo ili ne funkcioniše, promijenite raspored namještaja… Kada razbijemo rutinu, mozak izlažemo novim podražajima koji zahtijevaju istraživanje i poboljšavamo njegov rad.

(sensa.hr)