HILTON gradi hotelske sobe u svemiru

Kompanija Hilton je spremna da dizajnira apartmane za astronaute za svemirsku stanicu koja je spremna da zamjeni zastarjelu ISS. Kako se navodi u saopštenju za štampu „Starlab će biti više od destinacije, to će biti iskustvo koje će biti jedinstveno uz infuziju inovacija, stručnosti i globalnog dosega Hiltonovog tima“, rekao je Dilan Tejlor, predsjednik i izvršni direktor Voyager Space kompanije.

 

 

Nije važno da li ste na Zemlji ili u svemiru, američki ugostiteljski gigant učiniće vaš boravak udobnim i nezaboravnim. Hilton, u stvari, nije potpuni stranac u svemiru – 2020. godine postao je prvi ugostiteljski brend koji je učestvovao u istraživanju na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) — astronauti su koristili prvu svemirsku peć na svijetu za pečenje čuvenih DoubleTree by Hilton kolačića dok su bili u orbiti, a ovi kolačići su postali prva hrana ispečena u svemiru.

Starlab je jedna od četiri privatne svemirske stanice koje se razvijaju kroz NASA komercijalni LEO Destinations Program, koji traži zamjene za ISS nakon što se povuče iz upotrebe 2030.

Voyager i Hilton su fokusirani na stvaranje inovativnih rješenja za budućnost čovečanstva i ovo partnerstvo otvara nova vrata onome što je moguće kada se radi o istraživanju svemira i stanovanju fokusirano na udobnost. Hilton će ostaviti trag ne samo u Starlabovim dobro opremljenim apartmanima, već i na zajedničkim prostorima. Lanac hotela je rekao da želi da „ponovo osmisli ljudsko iskustvo u svemiru, čineći produženi boravak udobnijim.“

Hiltonov dio Starlab projekta će se odnositi na smještaj za posadu i zajedničke prostore, a kako je za sada otkriveno, Starlab će imati mjesta za do četiri astronauta istovremeno. I dok će Starlab u početku vjerovatno koristiti profesionalni astronauti, ideja svemirskog turizma nije isključena.

„Decenijama su otkrića u svemiru pozitivno uticala na život na Zemlji, a sada će Hilton imati priliku da iskoristi ovo jedinstveno okruženje da poboljša iskustvo gostiju gdje god ljudi putuju“, rekao je Kris Naseta, predsjednik i izvršni direktor kompanije Hilton, u saopštenju. „Ova značajna saradnja naglašava našu duboku posvećenost širenju svjetlosti i topline gostoprimstva i pružanju prijateljskog, pouzdanog boravka – bilo na zemlji ili u svemiru.”

Voyager očekuje da bi Starlab mogao da počne sa radom već 2027. godine, iako su svemirski programi poznati po kašnjenjima.