Hijaluronski fileri – pitanja i odgovori na jednom mjestu

Pune i senzualne usne oduvijek su bile prepoznatljiv simbol ženske ljepote, pa zato ne iznenađuje činjenica da je uvećanje usana jedan od najtraženijih estetskih tretmana kako u svijetu, tako i kod nas.

Da li su hijaluronski fileri najbolja opcija za povećanje usana, kako se riješiti modrica i otoka nakon tretmana? Na ova i još nekoliko pitanja o sve popularnijoj beauty proceduri kod nas odgovara dr Tanja Biljanović, vlasnica Centra za savremenu i estetsku stomatologiju iz Banjaluke.

Korekcija usana hijaluronskim filerima sve je popularniji tretman. Američko društvo za estetsku hirurgiju saopštilo je da je prošle godine u ovoj zemlji „urađeno“ više od 3,4 miliona ovakvih „zahvata“. Hashtag #lipfiller na mreži TikTok upotrijebljen je nevjerovatnih 3,4 milijarde puta, a na Instagramu ima oko dva miliona objava s ovim hashtagom. Hijaluron se primjenjuje i za druge zone lica, ali ubrizgavanje u usne kako biste ih povećali ili korigovali ipak je najpopularniji tretman.

Iako je korekcija filerima veoma popularna (sve popularnija i kod nas), pogotovo zbog činjenice da je cjenovno pristupačnija od „klasične“ estetske hirurgije ipak treba biti oprezan. Rezultati mogu varirati, ali su trajni(ji) pa se prvo informišite o svemu.

„Dermalni fileri su supstance nalik gelu i obično se proizvode s hijaluronskom kiselinom. Iako se mogu ubrizgati u druga područja vašeg tijela, kod nas se najčešće koriste za korigovanje usana. Dakle, mogu vam dati punije usne, ali pacijentice se ne obraćaju samo zbog toga. Neke od njih žele suptilnije popunjavanje usana, neke klasično povećanje, a treba znati da hijaluronski fileri mogu da pomognu u održavanju hidratacije, što posljedično smanjuje pojavu i izraženost finih bora“, objašnjava dr Biljanović i dodaje da koža s godinama gubi hijanuronsku kiselinu, hidrataciju i vlažnost.

Kada su usne u pitanju to ćemo, nastavlja, primijetiti kad se oko usana pojave sitne bore, a one postanu i dosta suhe.

„Hijaluronski fileri su zato odlična opcija da usnama dodate malo volumena i hidratacije“, kaže dr Biljanović.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tanja Biljanovic (@drbiljanovic)

Kako se ubrizgavaju hijaluronski fileri?

„Prije konkretnog odgovora još jednom ću podcrtati koliko je važno da ovaj tretman obavljate kod provjerenih ljekara i u ordinaciji. Takođe, morate znati koji filer će vam biti ubrizgan i morete reći šta želite da postignete tretmanom. Zapravo, ljekar vas to mora upitati. Prije tretmana obično se nanosi krema / anestetik. Često će ljekar prvo ubrizgati filer oko kupidonovog luka, u centru gornje usne jer ovaj dio usana s godinama gubi ‘definiciju’. Ovome često pribjegavamo kada pacijentica želi mladolik izgled“, objašnjava dr Biljanović.

Ako se ova zona ne „tretira“ kako treba – rezultat može biti ono što nazivamo „duck face“ (pačije lice), a to niko ne želi.

„U nekim slučajevima kada nije potrebno definisati taj luk iznad gornje usne, filer apliciramo tačno ispod nje, ali uz rub usana. Treba dobro poznavati anatomiju lica, obaviti kvalitetne konsulatacije s pacijenticom pa će i tretman ići redoslijedom koji odredi ljekar, a kako bi se postigli najbolji mogući rezultati. U svakom slučaju cilj je što prirodniji, osvježen izgled“, nastavlja ona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tanja Biljanovic (@drbiljanovic)

Najbolji fileri za usne su?

Postoji više vrsta filera, ali hijaluronski fileri najbolji su izbor za korekciju usana. Hijaluronska kiselina je polisaharid. Stvaraju ga naše ćelije i prirodno se nalazi u našim tijelima. Uz kolagen i elastin, jedan je od glavnih sastojaka vezivnog tkiva koje okružuje naše ćelije, a koži pruža vlagu i čvrstoću.

„Hijaluron privlači vlagu i zadržava je poput spužve. Zbog toga filer za usne utiče na bolju hidrataciju. Hijaluronska kiselina se na kraju apsorbije u krvotok, pa je filer za usne s hijaluronskom kiselinom privremeno, a ne trajno kozmetičko rješenje. Ujedno je i manje rizičan zahvat. Filer obično ‘traje’ od godinu dana do 15 mjeseci, a pacijenti često dolaze na ponovne tretmane svakih šest mjeseci do godinu dana kako bi održavali rezultate. Ako redovno dolazite na tretmane, svakog puta trebaće vam sve manje filera, pa će vam i trošak biti manji“, objašnjava dr Biljanović i kaže da najbolje rezultate daju fileri s manjim molekulama hijaluronske kiseline pa je važno da pitate i dobijete odgovor koji filer (recenzije možete potražiti online) ljekar koristi.

Postoje li nuspojave / nedostaci?

“Najčešće ‘komplikacije’ bile bi modrice ili manje kvržice. Dozvoljeno je da ih masirate kako bi nestale. Poslije tretmana može se javiti i otok koji traje od nekoliko sati do sedam dana. Led i neki prirodni lijekovi mogu vam pomoći, ali obavezno se konsultujte s ljekarom prije nego što primijenite bilo šta od toga“, izričita je dr Biljanović.

Korekcija usana filerima nekad ne završi željenim rezulatatom. Nekad usne budu kvrgave i asimetrične, ali iskusnom i ozbiljnom ljekaru to ne bi smjelo da se dogodi, kao ni teže komplikacije.

„Ako vam se poslije tretmana dešava nešto neouobičajeno ili izuzetno bolno, bez odlaganja nazovite svog ljekara“, dodaje ona.

Postoji i rizik da rezultati neće biti ono čemu ste se nadali. Ali postoji i prednost kod upotrebe hijaluronskih filera. Ona se ogleda u činjenici da se rezultati mogu „poništiti“ injekcijom hijaluronidaze u bilo kojem trenutku nakon što je filer ubrizgan. Hijaluronidaza je enzim koji razgrađuje veze između molekula hijaluronske kiseline.

Šta bi još trebalo da znate prije rezervisanja termina?

Tretman se izvodi u lokalnoj anesteziji, rezultati su trenutni – pa sami možete pratiti šta se dešava i sugerisati ljekaru da li ste zadovolni. Možete krenuti s manjom količinom, pa provjeriti kako vam sve izgleda i dodati još malo ako niste zadovoljni rezultatom.

„Dakle, postoji mnogo fleksibilnosti i sve vidite u realnom vremenu. To je veoma važno pacijentima koji na tretman dolaze prvi put. Nigdje ne žurimo, sami nekoliko puta tokom tretmana možete da zatražite da vidite šta se dešava, pogledate se u ogledalo i kažete: ‘Sad sam zadovoljna. To je to. Ne želim ili želim – više’. Ipak, molim vas da povjerenje uvijek date stručnjaku, s iskustvom, referencama i rezultatima koje možete da provjerite. Iako ovaj tretman uglavnom ne može da donese trajne posljedice, rizici uvijek postoje. Zato vodite računa kome dajete svoje povjerenje“, zaključuje dr Biljanović.